6

Tarikh akhir hantar borang BE cukai pendapatan – 30 April 2011

Bulan ni adalah bulan akhir untuk menghantar  Borang BE atau borang taksiran cukai pendapatan bagi individu bagi tahun 2010.Jadi jangan lupa tarikh akhir untuk korang hantar kepada LHDN adalah pada 30 April 2011.Jangan tunggu last minit macam bayar saman trafik yg dibuat sebelum ini.

Kalau dari pengalaman sebelum ni..bila time-time last tu la baru org ramai berpusu-pusu beratur nak hantar borang taksiran cukai.Kalau camtu punya last minute mana tak jem dibuatnye server tuh.LHDN dah bagi masa 2 bulan untuk kira isi borang dan hantar kat diorang.Takan tak cukup lagi masa.

Jadi yang paling senang isi borang online eFilling di laman http://e.hasil.gov.my.Tak payah nak guna borang manual lagi.Just isi ikut yg ada dalam EA Form.Cuma untuk pelepasan cukai tu jer nak kena tengok sikit.Sebab lain org lain dia punya pelepasan cukai.Dan jangan lupa sape2 yg ada subscribe streamyx atau internet boleh dapat rebat sehingga RM500 yg baru diperkenalkan tahun ni.

Sebagai ringkasan untuk memudahkan korang :

1. Yang belum ada pin untuk guna eFilling.

– boleh mohon cepat untuk dapatkan pin melalui emel kpd pin@hasil.gov.my atau telefon 1 800 88 3010

2. Yang lupa kata laluan.

– boleh reset semula seperti berikut :

1. Klik ikon ‘ e-Filing’ pada Laman Web www.hasil.gov.my
2. Klik butang ‘terlupa kata laluan’
3. Masukkan nombor Kad Pengenalan
4. Pilih soalan bagi petunjuk kata laluan
5. Masukkan jawapan bagi petunjuk kata laluan dan tekan butang ‘Hantar’
6. Masukkan kata laluan baru, sahkan dan tekan butang ‘Hantar’
7. Login e-Filing
8. Lengkapkan Borang Nyata Cukai Pendapatan dan ‘Hantar’

Senangkan ? Jangan lupa buat sekarang.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: News, Umum

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

6 Responses to "Tarikh akhir hantar borang BE cukai pendapatan – 30 April 2011"

  1. sharinginfoz says:

    Baru hantar semalam, tengah tunggu bayaran balik ni
    sharinginfoz´s last blog post ..Isi Survey Nom Nom Dapat Duit

  2. gurucyber says:

    terima kasih .. info sangat berguna .. nak follow blog ni …

  3. 2bz4money says:

    Sebagai ingatan, pastikan simpan dokumen sokongan eg resit2, bil2, penyata takaful, payslips, zakat etc dalam tempoh 7 tahun..anda mungkin diaudit nnti oleh pihak LHDN.
    2bz4money´s last blog post ..Keperluan Pengurusan Risiko

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG