98

Skim Pinjaman ASB – Easy RHB

Skim Pinjaman ASB – Semalam aku semasa pegi shopping sat dekat JayaJusco AU2 ternampak satu kedai Easy RHB.Jadi singgah la jap tengok apa spesel sangat pasal Easy RHB nie.Masuk-masuk ternampak koisk EPF.Aku try printkan aku punya EPF statement.Saje je sebenarnya padehal aku boleh guna online EPF.

Aku pegi la pulak dekat kaunter nampak brosure yg ade kat situ.Lepas tu datang mamat Easy RHB nie..dia datang nak citer pasal skim pinjaman atau loan untuk ASB .Dia kata boleh approve on the spot.Dia tanya aku sama aku ade bawak buku ASB tak tak. ..memang aku tak de bawak..aku sesaja jer nak masuk situ bukan plan pun….aku dengar jer la dia punya explaination.Dia kata 5 tahun pertama kita bayar faedah jer.Lepas tahun ke-5 kita boleh unsubscribe dan dapat untung lagi.Aku tak sempat nak tanya detail sebab wife aku dah tunggu nak pi makan.Kalau tak aku nak tengok dia punya calculation kalau aku invest RM200K…berapa aku boleh dapat untung lepas 5 tahun kalau aku unsubscribe pinjaman tu.

Selain pinjaman ASB RHB atau loan asb ade lagi produk lain macam pinjaman peribadi dan perlindungan insurans.Kalau nak detail lagi korang boleh la lawat ke : http://www.rhb.com.my/corporate_profile/media/2009/07-15.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Financing, News, Pelaburan Tags: , , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

98 Responses to "Skim Pinjaman ASB – Easy RHB"

  1. Mie says:

    Salam semua,

    Saya baru nak berjinak2 dgn skim nih..

    Masuk pun tak banyak ikut kemampuan jer…
    Tp yang pasti (i) Pelaburan ASB dikecualikan cukai
    (ii) Majlis Fatwa Kebangsaan dah lama umumkan
    ASN & ASB hukumnya HARUS (bukan HARAM @
    MAKRUH)

    • anis says:

      betul…saya pun dh terjebak…nk cancel kena 3% penalti…br buat 2 kali payment…aaarrggg!!!! tensionnye…kalu sy cancel 3% tu dia tolak x dgn payment sy…atau pun payment sy burn, 3% tetap kena byr…arghh!!!! tensionnye…

  2. kolong says:

    pelaburan perlu kesabaran. Saya dah 2 tahun loan ASB RM200K. saya bayar RM1222 sebulan untuk 20 tahun. Setahun sy perlu bayar RM14664.00 sahaja. Tahun ni say dapat dividen dan bonus RM16,000.00 kan ada lebih selepas sy bayar ansuran selama setahun. Tahun pertama je sy perlukan modal RM14,664.00 untuk ansuran setahun. Pas tu pakai je duit divien. Tunggu 20 tahun dengan modal RM14,664.00 tadi sy dapat RM200,000.00. kan senang. Sy tengok bayaran BLR tak sampai pun RM 700.00 sebulan dalam penyata yang diberi. Masih untung BRo.

  3. ASNI says:

    Salam,,,
    Bagi yg berada di sekitar ampang,,,lau nk tau lbh lanjut pasal pinjaman ASB, leh dtg ke EASY rhb TAMAN DAGANG,,,
    Dekat dgn lrt ampang, sebaris ngan CAVENZI (kedai perabot).
    Or bley call sy (019-279 5561) jika perlukan penerangan lanjut.

  4. lestari says:

    salam sejahtera
    saya nak tanya pasal publik mutual boleh
    ape faedahnya kalau masuk skim nie………….

  5. nihar says:

    Nway….setiap investment ada resiko masing2 so kite kene kaji dulu mana yg baik or buruk.

    ASB EASY RHB: sy kasi info sikit mana2 interested kan.kalau wat loan 100k
    Dividen PNB: 7%(kasi plg rendah- thn 2009 8.55%+bonus)
    BLR: 5.8% (BLR BNM) – 1% interes bank: 4.8%

    100k x 7%: Rm7000 (setahun)
    Loan 5thn pertama: RM408 x 12: Rm4896

    RM7000
    – RM4896
    ——–
    RM2104(still ada untung)

    RM100k x 7%: RM7000
    dividen thn 1st: RM107000 (100k+7000)

    RM107000 x 7%: RM7490
    dividen thn 2nd: RM114980(107000+7490)

    RM114980 x 7%: RM8049
    dividen thn 3rd: RM123029(114980+8049)

    RM123029x 7%: RM8612
    dividen thn 4th: RM 131641(123029+8612)

    RM131641 x 7%: RM 9215
    dividen thn 5th: RM 140856(123029+9215)

    So dlm buku asb ada RM140856 utk 5thn pertama
    kalau nk Quit dah ada untung RM40’856
    100k bank ambik balik. so win win konsep la kan.
    (utk keterangan pls ctc sy: 0340411444-saufi)

    Mana ada untung RM40,856.yang ko bayar bulan2 tu tak kira ke yang sebenarnya labur sendiri tanpa buat pinjamam lagi untung kita , kalau tak pecaya kira betul betul , jika kita dapat simpan secara bulatan sebanyak RM408.

  6. Zul says:

    salam.aku ada wat easy rhb rm100k…staff rhb tu kwn aku..aku start join jun 2010..pada bulan januari aku jmpe la membe aku nih..aku ada rasa musykil so aku tanye la..betul ke 5 tahun nanti klu aku quit still dapat duit yang aku bayar bulan2 ni?.maka dia pon ckp..”tak dapat”..ko hanya makan duit dividen dia je..betul ke ape yg aku dengar ni…aku rasa rugi gila..klu aku bayar 450/month di asb,pada 5 tahun akan datang aku still dpt 20k++..tapi bila aku dengar citer tu tapi mcm mne lak dgn bayaran aku 5 tahun di easy rhb??…klu makan dividen la kan..450×12=5400…asb 8% la contoh..rm100k baru 8000..tolak 5400 dapat rm2600..2600×5 baru rm 13000….so pikir la sendiri..tapi klu ada staff rhb yg nak bagi sejuk hati aku sila explain skit yerr..betul ke ape yg aku dengar ni..thx

    • anis says:

      sy pun br join.tp yg tak bestnye… ms promotion kena byr rm450.tp bila kuar surat byr rm499 cause of BLR…kalu BLR naik n monthly pun trs naik ada untung k???? Tp yg plg penting majlis fatwa kata ASB haram…aargghh!!! tensionnye.g tanya pendapat bank kalu nk close camne diaorg kata halal haram atas ni.BODOH! kalu mnm arak dgn niat baik,arak tu jadi halal k????tgh tension ni.nk close kena penalti 3%.aarrggghhh!!!!

  7. ayu says:

    sbnrnye kan,aku da kira secara kasar pasal loan asb kat rhb ni..memula aku nak buat,tp x jadi sbb klu kite nak wat dlm msa 5 thn,pastu quit,mmg kite yg rugi sbb yg kite byr bulan2 tu hanya interest jer..bila kite quit,bayaran bulanan tu kite tak dpt..so,pada yg kat luar sana,sblm buat,baik kira sendiri betul2…sgt rugi..sbb kite dpt dividen je…tp yg kite byr tiap2 bulan tu……????

  8. student11 says:

    First of all, nak bagi tau aku bukan orang RHB, dan bukan juga financial planner.. just to share opinion

    Zul,

    Hang tak yah risau. Aku rasa hang dah buat langkah yang bijak. Amount 100k memang cun… kalau boleh ambil maksimum lagi cun…

    Kata member hang tu memang betul. Selama 5 tahun yang hang bayar interest, memang tak dapat balik…sebab hutang ma…bank lah punya untung… Tapi, pengiraan hang tu tidak tepat. Kalau hang bayar loan 450/month guna gaji sendiri sepanjang 5 tahun tu, semua dividen ASB tu hang punya…. jadi takyah nak tolak RM 5400 lagi.

    Dalam erti kata lain:
    Modal hang= RM 450 x 12 x 5 = 27K (bayar kat bank)

    Dividen yang terima (dengan andaian kadar dividen 7.3% dan bonus diabaikan)

    Tahun 1: RM 100K x 7.3% = 7300
    Tahun 2: (RM 100K + 7300) x 7.3% = 7832
    Tahun 3: (RM 100K + 7300 + 7832 ) x 7.3% = 8404
    Tahun 4: (RM 100K + 7300 + 7832 + 8404 ) x 7.3% = 9018
    Tahun 5: (RM 100K + 7300 + 7832 + 8404 + 9018 ) x 7.3% = 9104

    Jadi duit ASB hang selepas 5 tahun:

    7300 + 7832 + 8404 + 9018 + 9104 = RM 41,658

    Ni semua duit hang…. tak untung ka gitu…

    Daripada segi matematik, produk RHB ini lebih sesuai untuk dapat keuntungan dalam masa short-term, misalnya boleh dijadikan sebagai side income tahunan… tapi kalau nak buat long-term investment and saving, mungkin boleh tengok produk loan ASB dari bank lain. Ada yang menawarkan profit rate yang lebih rendah dan pinjaman lebih lama dan ada yang bagi margin sehingga 105%… Semuanya bergantung kepada keperluan dan kewangan masing-masing.

  9. zul says:

    aku mmg da tertipu..janji manis sgt ckp nnti dah bayar 5 tahun ko dapat suma..bagi yg dah terkena kat luar sane tu..aku sarankan korang bayar jela setahun tu..tahan jela 5 tahun..bayar je pkai wit dividen,,dpt untung skit xpela janji jgn blacklist..len kali kena berhati hati bnda cmni sbb suma duit..masuk la asb loan kat banklain..klu amik 50k..ko kena bayar rm500 month..mahal x?mahal sbb korang DIJAMIN…duit korang ada bila nk quit..sakit hati beb…ingat sedara/sedari di luar sane..fahami prospektus sebelum melabur..thank you!!

  10. dong says:

    betul kata zul, contohnya pinjaman 100k dgn bulanan rm450.
    450x 60 bulan = rm27k (bank songlap dari korang nih.)
    kalau korang jenis bayar bank bulan2, maka rugi lah korang!

    pasal at the end of the day (5 tahun korang buang masa), korang cume dapat lam RM 14-17k. RM42k – RM27k.

    x ke lebih baik simpan sendiri duit rm27k tuh direct dlm ASB.

    kalo guna dividen tuk bayar, lets say tahun ke1-ke5, every year dapat profit rm2.5k. So total rm12.5k – modal rm5.5k. duit free = rm7k (still okay la tp nie 5 tahun nye cerita)

  11. bulus says:

    zul & dong,

    xde ape yg ruginye ape yg ko buat tu. penerangan student11 tu mmg betul. after 5 years, ko dpt total dividen 42k, sedangkan ko bayar loan 27k, so 42k-27k= 15k (keuntungan).

    cuba kalau ko simpan sendiri dlm asb 450 sebulan selama 5 thn. (aku pakai asb calculator yg available dlm bebas-hutang.com) selepas 5 thn total dividen is 33k. 33k-27k= 6k (keuntungan).

  12. yup says:

    bulus & student11…. aku sokong penerangan korang….

    dong & zul ni x reti kira kot…. asyik nak sonang hidup je….

    bukan senang nak senang….

    bukan susah nak susah…..

    amik cth cam aku lah…. gaji aku… bolehlah…. nak menyimpan sebulan rm500 mmg boleh… tiap2 bulan simpan…. tapi masuk tgh bulan pi asb kuar lak 2-3 ratus…. hujung bulan gaji lak dpt lambat…. pi asb lagi kuar 2 ratus…. so ada lah dlm 100 sebulan dpt simpan dlm asb…. keje dah 3 tahun…. tapi cantu je lah hidup aku…

    tapi sejak bulan 6 tahun lepas aku wat loan asb easy rhb….

    mmg beza giler jumlah dividen yg aku dpt br2 ni dlm asb…

    dpt dividen rm4k lebih…. duit tu mcm2 leh wat… tapi aku biar je dlm asb….

    so fikir2 lah….

    3 tahun aku try simpan sendiri compare dgn 6 bulan aku wat loan 100k…. mmg beza bro…..

    • dza says:

      salam maaf menyampok…n myebok..
      saya buat partime biz on9 dgn biz partner saya income first month 10k second month 15k n sekarang dh masuk 3th month 20k..just buat partime..dari biz nih sy setup my own comp supply brg kt govt..pastu setel kan sume utang n balance masuk asb…target 2 tahun asb msti penuh 200k..so ape kata saya tunjukan on9 biz yg saya buat 3bln nie kt sume mana tau kot rezeki kita sesama buat untng..tak kan nak tgu 20thun bru collect 200k..
      biz on9 sy buat nih legal n halal…dan BUKAN MLM atau SKIM CPT KAYAP apa salah kita cuba merubah hidup dari keje untk bayar utang..kepada kije untuk hidup lebih selesa…

  13. Ar. Nizam AirAsia says:

    BUAT LOAN ASB BNYK UNTUNGNYA.. kerna ia btujuan menolong dan pinjaman mudah lulus.. cuba bygkn buat loan 190k (blnn 1225).. sthun dividen 7.5% + (bonus 1% tempoh 10thun)= 16150.. lbih baik guna duit dividen yg kiter dpt tu byr rumah.. rumah semakin lama semakin mhl.. baik beli rumah cepat2.. cntoh beli rumah teres 2-tingkat blnn 1000.. sthun 12000.. asb 16150-12000=4150.. 4150 biarkan dlm asb utk bkembang cmpur 190k.. DENGAN INI STIAP BULAN KITER BAYAR ASB.. RUMAH DAPAT FREE… X MAU K.. JANGAN DUK NAK SEWA RUMAH SMPAI LAMA2… RUGIIII…

  14. thong says:

    bagi easy rhb ni..boleh tak dividen yg kita peroleh setiap thn tu kita keluarkan seperti kita menyimpan sendiri???

  15. bob_kronos says:

    Bila dah dapat keuntungan + dividen setiap tahun, JGN DILUPAKAN PULA BAYAR ZAKAT YE TUAN/PUAN. ITU DINAMAKAN ZAKAT WANG SIMPANAN YANG DIKUMPUL-KUMPULKAN.. Setiap rezeki yang kita perolehi INGATLAH sebahagian daripadanya bukan hak kita.. TAPI BILA DAH BERZAKAT + BERSEDEKAH. CONFIRM DIVIDEN KITE DI AKHIRAT NNTI BERBILLION OR TRILLION INSYALLAH.NO BLR/BFR !! NO LATE CHARGE !! CONFIRM UNTUNG SELAMA2NYA!! RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL.

  16. ujang says:

    salam..

    Carilah mana-mana pelaburan yang mudah n menguntungkan just duduk diam sahaja..pengiraan mudah nak kira berapa peratus keuntungan melabur dalam pinjaman asb.

    Contoh:
    pinjaman :100k
    bulanan :450 setahun 5400
    dividen :7.5% so dengan pinjaman 100k dapat 7500
    KEUNTUNGAN = jumlah dividen-modal/modal
    = 7500-5400/5400
    = 38.8% setahun..rasanya dah cukup bagus hanya untuk duduk diam keuntungan 38.8% setahun berbanding unit trust dan sebagainya..modal asal 5400 dapat 7500..sapa nak bg..klu boleh buat 500k pun aku sanggup lagi..
    ujang´s last blog post ..Kedai Emas 916 Adila – Murah – Cantik &amp Terkini

  17. student11 says:

    Bagi yang dalam perancangan nak buat loan ASB tu, saya nasihatkan supaya survey juga pembiayaan secara islamic. Kalau dulu lain cerita, takde option. Yang ada conventional loan jer.

    Sekarang, bank “Kuning” ada menyediakan pembiayaan ASB Islamic. Bank “Merah” pula, ada officer diorang kata, diorang akan buat juga. Tapi tak tau bila. Sekarang ni diorang ada conventional jer.

    Saya pun baru buat dengan bank “Kuning” tu. Margin pembiayaan 105%. Lebihan 5% tu adalah untuk Takaful (Insuran Islam).

    Kalau anda juga ingin memohon pembiayaan ASB dari bank “Kuning” tu, ni tips yang saya boleh bagi. Tapi apa-apa pun, semua keputusan adalah tanggungjawab anda sendiri. Saya sekadar kongsi info.

    1). Ambil jangka yang paling lama. Misalnya 25 tahun. Supaya monthly installment kecik. Mungkin ada yang tidak bersetuju, sebab semakin panjang pembiayaan, semakin besar keuntungan bank. Bagaimanapun, cara ini bertujuan supaya anda tidak perlu kacau sangat cash flow semasa anda.

    2). Ambil jangan kurang daripada RM 30K. Sebabnya kalau kurang, profit ratenya tinggi sikit (iaitu BFR- 1.3% p.a.). Selain itu, BFR-1.65% p.a. Current BFR is 6.30%

    3). Pastikan semua urusan permohonan selesai pada hujung bulan. Misalnya, pembiayaan (aka. loan) tu starts 27-31hb dan duit sijil ASB juga masuk sekitar tarikh tu. Anda hanya perlu buat ni kalau anda jenis yang berkira sikit.

    Sebabnya begini. Katalah pembiayaan anda bermula 1hb Apr dan duit sijil ASB masuk pada tarikh yang sama. Bermakna pengiraan faedah sudah berjalan sejak 1hb Apr lagi. Sedangkan dividen ASB hanya start dikira bermula bulan Mei (sebab dividen ASB dikira berdasarkan baki terendah setiap bulan). Jadi anda dikira “rugi” 30 hari.

    Persoalannya, bila tarikh yang paling sesuai untuk submit application? Nak bagi exact date, susah sikit. Kena agak sendiri. Sebagai panduan, berikut merupakan normal steps yang anda akan lalui:

    a). Fill in and submit application form.
    b). Approval and offer letter (agaknya dalam seminggu dari tarikh application)
    c). Sign agreement dan pihak bank akan buat Sijil ASB (katalah seminggu dari (b) )

    Saya dengar ada sesetengah branch, customer buat a) dan c) sekaligus. Next time datang, customer hanya perlu ambil offer letter jer. Jadi tidak perlu berulang-alik ke bank banyak kali.

    Satu cara lagi, cuba nego dengan pegawai bank berkenaan, supaya “loan” anda diorang release hujung bulan. Tapi kena follow-up, sebab takut diorang terlepas pandang. Lambat release, termasuk pula ke bulan hadapan. Sama juga ceritanya.

    4). Bila pembiayaan anda dah diluluskan, gunalah mana-mana teknik ASB yang banyak dibincangkan di internet. Misalnya menggunakan teknik OD. Tapi ingat. Pastikan anda berpengetahuan dan fahami betul-betul sebelum menggunakannya. Silap langkah, lain pula jadinya. Saya nasihatkan juga, cuba guna kemudahan yang berasaskan Islamic. Sebab sekarang ini kita dah ada alternatif selain conventional misalnya untuk OD, dah ada yang islamic.

    Buat masa ini, saya menggunakan teknik biasa. Saya sediakan modal untuk bayaran installment sehingga hujung tahun ini. Tahun hadapan, saya akan gunakan dividen yang diperolehi untuk bayaran installment berikutnya. Begitulah seterusnya. Saya rasa anda pun tahu teknik ni.

    5). Sekiranya anda masih belajar (IPTA/S), bagus juga kalau anda pertimbangkan untuk mengambil “loan” ASB, bertujuan bukan sekadar pelaburan, tetapi yang lebih penting sebagai satu latihan awal tentang “saving awareness”. Saya dengar ada pelajar yang mendapat tajaan/pinjaman pelajaran dengan sara diri RM 600 p.m. Daripada duit tu habis macam tu jer, bagus dilaburkan dengan skim pembiayaan tadi. Anda mungkin boleh mengambil RM30K, 25thn.Installment: lebih kurang RM190 p.m.

  18. Newbie says:

    Hi all, saya orang baru nak join Easy RHB loan, saya xde pengalaman dan lemah dalam pengiraan. Nak tanya la, saya x paham sangat la, kalu wat loan easy rhb loan sebnyak 100k seperti penerangan student11, soalannya:

    1: Mana lebih baik dan banyak untung, bayar setiap bulan selama 5 tahun ke atau tiap bulan selama setahun?

    2: Dividen yang dapat selama 5 tahun tu tolak dengan duit kita simpan x? contoh pengiraan :

    Tahun 1: RM 100K x 7.3% = 7300
    Tahun 2: (RM 100K + 7300) x 7.3% = 7832
    Tahun 3: (RM 100K + 7300 + 7832 ) x 7.3% = 8404
    Tahun 4: (RM 100K + 7300 + 7832 + 8404 ) x 7.3% = 9018
    Tahun 5: (RM 100K + 7300 + 7832 + 8404 + 9018 ) x 7.3% = 9104

    Jadi duit ASB hang selepas 5 tahun:

    7300 + 7832 + 8404 + 9018 + 9104 = RM 41,658

    Untung RM 41,658 tolak tak dengan modal RM 27,000? atau tambah jadi RM 68,658.00?

    saya cadang nak amik 20k, x mampu nak nak amik mahal2.. boleh ke?

  19. student11 says:

    Salam semua.

    Sebelum ini saya pernah menulis di thread ini, yang bunyinya macam menggalakkan korang supaya membuat pinjaman atau pembiayaan ASB, tidak kiralah conventional atau Islamic.

    Saya ingin menarik balik kenyataan-kenyataan tersebut. Isunya bukan pinjaman ASB tu. Tapi, ASB itu sendiri.

    Tuan mod, harap dapat padamkan kenyataan-kenyataan saya itu.

    Kepada sesiapa yang terbaca kenyataan-kenyataan saya, tolong abaikan.

    Terima kasih.

  20. zila says:

    salam..setahu saya LOAN ASB RHB EASY PAYMENT nii, dalam 5 tahun pertama sahaja, dividen dan tiap tiap bulan yang kita bayar sampai 1 tahun dah d masukkan RM. APABILA ANDA JUAL BALIK, dalam 5 tahun PERTAMA,ingat 5 tahun pertama sahaja. bila masuk tahun k 6 anda d mulakan bayaran loan pinjaman asb yang tinggi berapa yang anda buat loan dalam perjanjian loan asb dengan easy rhb.anda kena faham… setiap tahun anda kemaskini buku asb… ada 2 income masuk iaitu DIVIDEN dengan duit anda bayar tiap2 bulan hingaa 1 tahun. TOTAL yang anda bayar tiap bulan.yang baki tuuu itu la dividen atau keuntungan loan asb 1 tahun dalam 5 thun pertama.dah hbis 5 tahun pertama sama ada nak jual blik,jual. lepas tuu buat loan blik berapa yang anda mahu… ikut kemampuan anda.

  21. zila says:

    CONVENTIONAL KE…..ISLAMMIC KE…., janji kerajaan dah llulus utk buat loan asb. DAHHH LAMA DAAAHHHH….. baru nak d persoalkan. untung kee rugi keee. ikut pasaran ekonomi di negara kita..BFR naik ke x naik ke, itu urusan bank bank negara kita. Harga barang naik pun, ikut pasarn dunia. mcm tu jugak buat LOAN ASB. klu nak simpan duit sendiri memang x nampak la utk dapat dividen. X adanyaaa rugiii janji hak yang eng orang bayar tiap bulan dapatt. tiap2 tahun, insuran kereta nak byr, ank2 sekolah. Buat LOAN ASB, berkira. Beli kereta berpuluh ribu x pulak berkira. MANA UNTUNG… YANG MANA RUGIIIII. sila jawb pandangan anda…..

  22. Kate says:

    Salam, saya berminat nak buat loan easy RHB ni.. Mula2 saya amik rm50k je dulu la kot.. saja nak try2 dulu.. kalo ok, baru topup ke 100k.. tapikan, saya takut dia effect Ccris.. tak ke? nanti nak buat housing loan, car loan, dah susah sebab kita dah buat pinjaman rm100k kat RHB?? Mintak tolong yang arif.. huhu

    • Darlene says:

      Salam.. Tentang ccriss tuh.. Mmg effect… Saya dah quit n dah baya penalty tu pun. Tp nama still ada kat bnm… Bila tanya rhb banyak lak jawapan dia.. Padahal masa nak suh amik loan tu manis je muka n kata2… Bila kita quit n tanye kenapa loan tak lepas sbb ccris diorg buat derk je… Nasib baik teringat kat member yg kerja kat center…Suh keluarkan surat supaya clearkan nama.. Mcm nak mintak sedekah! Masam mencuka je muka( rhb senawang)

  23. yus says:

    semua rugikan jer…baik simpan sdiri..but disiplin kena d tahap tertinggi..

  24. Wjeffone says:

    Saya pun Baru jer 3 bln byr bulanan ASB rhb.sebelum ni saya tak pernah buat Pelaburan dgn mana2 bank.tapi entah kenapa sautu hari saya tertarik dengan apa yg dioffer dgn pinjaman ASB ..nak tau hasilnya kena lah tunggu tahun depan kan..sama2 lah kita lihAt dan terlihatkan pada yg tengah mencari2 nanti insyaalah hasilnya baik.

  25. BIGMY says:

    Salam, saya berminat nak buat loan easy RHB ni.. Mula2 saya amik rm50k je dulu la kot.. saja nak try2 dulu.. kalo ok, baru topup ke 100k.. tapikan, saya takut dia effect Ccris.. tak ke? nanti nak buat housing loan, car loan, dah…….
    JGN RISAU SEMUA BLE!!!!!!!!!!

  26. nuar says:

    asb…memang untung… siapa tak tahu kira jer…cakap rugi

  27. ehemm says:

    sebenarnye…kita yang rugi sangat2..betul..bayangkan RHB manipulate ASB dgn menggunakan bumiputera.sebab nak dapat untung bank derang.selama 5 tahun kita bayar kat RHB tu..kalau nak quit after 5 years NOTHING…telo ayam….RHB untung sebab apa?DIVIDEN yang kita dapat tu bukan derang yang bayar tapi PNB……paham?so derang ni belagak macam bagi kita pinjam cash plak..kita kena ingat….kita x dpat even satu sen pon dari RHB….kita ialah BOS!!!thats why derang cukup takut kalau kita QUIT dari ASB loan RHB ni…derang mana boleh labur kat ASB..cara mudah..manipulate system dgn menggunakan melayu dan bumiputera…ada paham????

  28. anis says:

    JANGAN LA TERJEBAK DGN ASB SEKIRANYA ANDA BELUM TERJEBAK….kami yg nk menyesal ni dh x berguna….aarrggghhh!!!!!

  29. BIGMY says:

    cuba join ni………………..

  30. june says:

    aku da penah men ASB.. so far aku rasa ASB menguntungkan… aku wat loan ASB RHB easy loan tu.. aku wat 3 taon je men dividen jerk..bulanan rm 91 cuba korang bayangkn klu korang setakat nk simpan duit rm 91 x 12 bulan = rm 1092 dpt tu je,,,, tpi aku wat, byr rm 91 x 12 bln + – bonus asb aku(20k x 8%) aku dpt = rm 1600, so rm 1600 – rm 1092 = RM 508 ( keuntungan aku)
    klu takat nk simpan sendiri mmg xde nye aku nk nyimpan… hanye org yg tau je berani men asb ni klu org x tau mmg malas nk men…. coz dulu aku pun begitu..

  31. mr ibanez says:

    buat aper nk kecoh2 bro,follow jer yang penting di jamin oleh kerajaan bro,hahahaa

  32. mr abuk asap says:

    Buat apa nak pinjam cuma nk simpan?
    Adaikata 5 tahun lagi ekonomi malap, kita mmpu ke bayar bulan2 untuk mendapat keuntungan?
    Ni semua propaganda sebagai persediaan zaman kejatuhan mata wang,
    semua simpanan kita da bagi kat depa..apa yg kita dapat?
    Buat masa sekarang nie elok je buat simpanan berbekalkan rezeki yang ada..

  33. First says:

    Sy bru bt smlm…bt 30k je…ada spe2 blh tlng kirakan tk keuntungan or kerugian yg sy akn dpt selps 5 thn?terima kasih…

  34. Budak baru belaja says:

    bagi saya semua ada pros and cons. Walaupun easy-rhb selepas 5 tahun xde dpt apa2 kerana kita bayar faedah tp bayaran bulanannya amat rendah.

    Untuk yang biasa pula, walaupun selepas tiga tahun kita terminatekan ASB, bukan kita dapat semua duit yg kita bayar secara bulanan. Sebagai contoh bayaran bulanan RM 100k adalah RM 581. RM 581 adalah pricipal + interest. oleh yg demikian kita hanya dpt principal dalam RM 150 x 12 x 3 tahun.

    kesimpulan yang dapat dbuat adalah klu matlamat investment anda untuk jangka masa panjang (lebih 5tahun) anda patut masuk ASB yang biasa dan yang kurang 5 tahun easy rhb adalah pilihan yang terbaik untuk anda.=)

  35. GINA says:

    I tak puas hati la ngan pinjaman easy express. Dia approve ikut main system..Kalau system suka u dapat . Kalau tak u fail la…..staff kat sana sendiri pun tak tahu apa sebab…u kene reject. Cust ccris baik tak dapat pulak. Yang tak bagus dapat pinjaman…Kalau ikut i ….tak payah la buat pinjaman macam ni……gila!!!!

  36. fakhruddiin says:

    salam raya…
    sy nk selit ckit je..pastu kita pikir sama2 ye…
    kawan kakak sy nk bayar zakat, time bayar zakat dia tnya la,
    hasil dari mn, yela,zakat de byk n lain2 kiraan nya,cth pertanian,pertenakan,emas,duit..
    dia ckp la dri ASB..zakat trs ckp, sory kami xtrima zakat dri ASB…
    napa? sorry,xle dijawab…
     
    itulah kisah nya…semoga rezeki kita halan ke anak cucu cicit n dpt zuriat y baik n mendirikan solat..
    allahuakhbar…

  37. Nama saya Mohd says:

    macam rugi jaaaa…
    cuba simpan RM450 sebulan bawah bantal..dalam masa 5 taun dapat RM27k
    simpan RM450 sebulan dlm ASB..dalam masa 5 taun dapat RM15k je..RM12k rugi
    memang dapat RM42k..tapi lepas tolak bayar bulan-bulan yang RM27k tu..RM15k je la kita dapat..baik simpan bawah bantal..

  38. malay says:

    to Nama saya Mohd post:-
    Hmm.. aku x nmpak rugi pun??  Yang penting lepas 5 tahun ada cash RM 43K.
    Mmg la keluar duit RM27K pada asalnya.. tapi pada penghujung tahun ke-5, akan dpt balik duit RM27K + RM15K = RM43K 
     
    "Simpan dalam bantal RM450/bln" :  bulan pertama ——> 60 bulan  = RM27 000
                          "Easy ASB RM450/bln" :  bulan pertama ——> 60 bulan = RM 43 563 @ 7.5% dividen
     
    Hehe bila simpan sendiri biasanya susah nk maintain RM450/bln ye x?..
    Cuma bila dh wat pinjaman RHB lak, klu bulan tu tiba2 kereta meragam.. Kenalah korek tabung ayam.. haha 🙂 Anyway aku pun pnjm jg tp sikit je just utk mendisiplinkn diri agr menyimpan..
     
    Sekadar ingin berkongsi..
    Jom melabur kt Public Mutual pulak..

    Cuba compare lak ASB vs Public Mutual

     
                                                        ASB                                                    Public Mutual

    Dana pelaburan                  RM2000                                                 RM2000
    Nilai saham seunit             RM1.00                                                   RM0.2418 (Asia Ittikal Fund)
    Jumlah saham                    RM2K / RM1.00 = 2000 unit               RM2K / RM0.2418 = 8271unit
    Pelaburan pada                   31/05/11                                                31/05/11
    Dividen seunit saham        RM0.075 / unit                                       RM0.09 / unit (Asia Ittikal Fund )                                                     
    Jum Dividen setahun         RM0.075 x 2000 unit = RM150          RM0.09 x 8271 unit = RM744.39                 
     
    Dividen 6 bulan                    RM150 / 2 = RM75                                N/A
    sebab xcukup setahun
     
    Baki Semasa                       RM2000 + RM75                                    RM2000 + RM744.39
                                                    = RM2075                                               = RM2744.39

                       

    UNTUNG                  RM 75                                       RM744.39 (x masuk lg klu harga saham
                                                                                                                                                  naik dari 9 sen ke 10 sen ke)

     
    http://www.publicmutual.com.my/application/fund/fundprice.aspx

    http://www.publicmutual.com.my/OurProducts/MonthlyQuarterlyFundReview.aspx
     
    p/s: Aku bukan ejen PM cuma newbie investor.. Aku x pinjam apa2, cuma daripada simpan bawah bantal baik simpan dalam PM. KWSP account 2 pun leh dilabur di PM.
    Nak maklumat lanjut, korang kena jumpa ejen PM terdekat.. Aku leh tolong recommend for those yg b'hajat..
     
     

  39. razif says:

    nak tanya…gaji saya cuma rm1200,,,
    boleh ker buat loan???layak ker???
    kalau boleh berapa boleh loan??

  40. WAN says:

    Salam 1 Malaysia,
    Ni saya nak bagi pendapat, bagi saya, Loan ASB ni bagus, unless, korang guna duit dividen yang korang dapat masa tahun pertama.
    Macam saya, saya buat max … Contoh kalau ada sesiapa yang buat, 100k dividen 8% = 8K
    Kalau tak sentuh dividen ni, 100k+8k = 108k * 8% lagi….
    Tapi mungkin saya paham, tak semua yang berduit. Mungkin nak guna siket dividen tu….
    Memang tahun pertama aja sakit, insyallah tahun seterusnya dah ok. Kalau kita buat saving pun, belum tentu kita dapat simpan 8k tu setahun, ada aje nak buat tu, inilah….

  41. evan says:

    untung ka tarak untung, lantak korang.. aku wat asb 100k utk 25thn, lpas 5 taun aku bli keta cash gne dwet dividen asb.ok rrr gak.. xpyh wat loan keta or persnl.. aku anggp just sbg menyimpan je.

  42. cik tie says:

    haishhh ..bnyk ke sket ke ..yg penting x sabo ni nak update buku asb 🙂

  43. sepi says:

    Salam..sy nk tnye..firsr time wat loan ash ni.nk tnye yduit yg kita buat loans tu contohnye kita ambik 20k so duit 20k tu mmg automatik terus ad dlm acc kita ke mcm mne????

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG