5

Skim Rumah Pertamaku – Pinjaman 100%

Skim pembelian atau pinjaman rumah pertamaku dengan loan rumah atau pinjaman 100% seperti yg telah diwar-warkan semasa pembentangan budget 2011 tahun lepas telah di laksanakan semalam.

Skim ini yg dipanggil Skim Rumah Pertamaku telah dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam di PWTC.

Ia menyasarkan kepada golongan muda pendapatan kurang dari RM3,000 bagi pembelian rumah yang berharga antara RM100,000 hingga RM220,000 dengan 100% pinjaman iaitu tanpa wang pendahuluan atau deposit 10% seperti sebelum ini.

Difahamkan 25 institusi kewangan telah mengambil bahagian dan pendahuluan atau deposit  10% adalah jaminan kerajaan melalui Cagamas Bhd.

 

Senarai Bank Skim Rumah Pertamaku :

1. Affin Bank Berhad
2. Affin Islamic Bank Berhad
3. Alliance Bank Malaysia Berhad
4. Alliance Islamic Bank Malaysia Berhad
5. AmBank Berhad
6. AmIslamic Bank Berhad
7. Bank Islam Malaysia Berhad
8. Bank Muamalat Malaysia Berhad
9. CIMB Bank Berhad
10.CIMB Islamic Bank Berhad
11.EON Bank Berhad
12.EONCAP Islamic Bank Berhad
13.Hong Leong Bank Berhad
14.Hong Leong Islamic Bank Berhad
15.Maybank Berhad
16.Maybank Islamic Bank Berhad
17.OCBC Bank Malaysia Berhad
18.OCBC Al Amin Berhad
19.Public Bank Berhad
20.Public Islamic Bank Berhad
21.RHB Bank Berhad
22.RHB Islamic Bank Berhad
23.United Overseas Bank Malaysia Berhad
24.Standard Chartered Bank Malaysia Berhad
25.Standard Chartered Saadiq Berhad

 

Kelayakan menyertai skim ini adalah :

1. Warganegara Malaysia
2. Pembeli rumah pertama
3. Berusia 35 tahun ke bawah
4. Pendapatan kasar tidak melebihi RM3,000 sebulan
5. Rumah berharga antara RM100,000 dan RM220,000
6. Sah dalam jawatan dan bekerja dengan majikan sama tidak kurang enam bulan
7. Jumlah bayaran balik tidak melebihi 1/3 daripada pendapatan bulanan
8. Bukti pendapatan

Sumber : BHarian

Untuk lebih lanjut layari laman web Skim Rumah PertamaKu – http://www.srp.com.my .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Beli Rumah, News Tags: , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

5 Responses to "Skim Rumah Pertamaku – Pinjaman 100%"

  1. Ali ridha says:

    otak aku tak tahu sangat
    bab skim beli rumah ni.
    kena belajar la.
    Ali ridha´s last blog post ..Google Translate terjemah halaman

  2. max says:

    masaalahnye skang ni, bayaran untuk interest adalah lagi tinggi dari harga umah… katekan harga umah 220k.. interest 6% yearly. amik easy interest la sng kira.. tempoh 30 tahun..

    6% x 220k = 13.2k setahun
    13.2k x 30 tahun = 396k ( jumlah interest)
    jumlah kene byr = 369k + 220k = 589k
    sebulan kene byr = 589k /30/12 = 1.6 k
    3000k – 1600 = 1400 ( wat mkn, byr keta, skolah ank) adei…

    amatlah kejam bank2 dimalaysia… konon nak menolong, mcm pinjam ceti da..

    • dynn says:

      kalau ikut sekrang punya BLR bayaran sbulan RM1.6K tu boleh dpat harga rumah dalam range RM300K – RM320K…senang jer kalau belum mampu lagi jgn beli…beli rumah yg setakat kita mampu.

  3. Qasha says:

    Salam

    Tahukah anda yang anda mampu mengurangkan interest rumah anda hanya dengan menggunakan transactional loan?

    Kelebihan transactional loan..
    – Mampu mengurangkan interest sehingga 40-70%
    – Memendekkan tempoh pembayaran dari 30 tahun ke 13-16 tahun sahaja. Bergantung kepada teknik yang digunakan (terdapat 3 teknik, akan diterangkan semasa presentation)
    – Menambah savings anda
    – Mampu memiliki rumah kedua atau ketiga
    – Mampu membuat renovation rumah

    contoh TL: keseluruhan loan kena bayar RM200k, tp dgn transactional loan ini. Peminjam cuma perlu bayar RM120K sahaja, juga dapat memendekkan jangkamasa pinjaman.

    contoh: sepatutnya loan sampai 30 tahun jadi 16 tahun sahaja.

    Ini bukan gimik. Sebenarnya semua bank pun ada plan ini, cuma sebelum ini plan ini hanya sesuai utk golongan berpendapatan tinggi sahaja. Sebabnya untuk guna loan ini, peminjam perlu membayar beberapa % dari pokok. selain tu ada banyak charge2 lain dikenakan. Cuma transactional loan ini sahaja yg tiada mengenakan sebarang kos dan memang dibuat untuk golongan pendapatan sederhana.

    Siapa yg patut ambil peluang ni?
    1) ANDA YG MMG ADA LOAN RUMAH. Transfer je loan anda ke transactional loan, tiada bayaran dikenakan.

    2) ANDA YG BARU NAK BUAT LOAN RUMAH.

    Berminat? Sediakan dokumen seperti:

    – IC fotostat
    – payslip 3 bulan
    – Bank statement 3 bulan
    – surat pengesahan jawatan
    – SNP (sekiranya ingin refinance rumah)
    – Bil air/elektrik
    – copy buku bank..
    – epf statement/ea form
    – housing loan latest statement (sekiranya ingin refinance)

    Qasha – 0193695600
    pergem11@yahoo.com

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG