1

Rate untuk loan perumahan dah mula naik

Sesiapa yg tengah nak shopping2 loan rumah tu efektif 1 Nov  jangan mimpi lagi bank offer BLR-2.2,-2.1,-2.0…even package FMC (free moving cost)tu pun dah tak de…BNM dah tak bagi kasi rate semacam tu lagi sebab ekonomi dah tengah nak naik…dulu dia bagi mungkin sebab  nak memberangsangkan aktiviti ekonomi…sekarang bila ekonomi dah ada tanda pemulihan dia freezekan lah semua package yg menarik sebelum nie….ni aku dapat tau dari officer bank yg aku deal untuk beli rumah kedua tuh…yg dia offer dekat aku pun BLR-1,85%…tu punoffer tu kata last..lepas ni BLR-1.70 jer.

So lepas ni dah tak dapat dah package murah2…nak buat investment pun margin dah mengecut…tapi masih boleh buat duit lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Financing, News

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

One Response to "Rate untuk loan perumahan dah mula naik"

  1. Qasha says:

    Salam

    Tahukah anda yang anda mampu mengurangkan interest rumah anda hanya dengan menggunakan transactional loan?

    Kelebihan transactional loan..
    – Mampu mengurangkan interest sehingga 40-70%
    – Memendekkan tempoh pembayaran dari 30 tahun ke 13-16 tahun sahaja. Bergantung kepada teknik yang digunakan (terdapat 3 teknik, akan diterangkan semasa presentation)
    – Menambah savings anda
    – Mampu memiliki rumah kedua atau ketiga
    – Mampu membuat renovation rumah

    contoh TL: keseluruhan loan kena bayar RM200k, tp dgn transactional loan ini. Peminjam cuma perlu bayar RM120K sahaja, juga dapat memendekkan jangkamasa pinjaman.

    contoh: sepatutnya loan sampai 30 tahun jadi 16 tahun sahaja.

    Ini bukan gimik. Sebenarnya semua bank pun ada plan ini, cuma sebelum ini plan ini hanya sesuai utk golongan berpendapatan tinggi sahaja. Sebabnya untuk guna loan ini, peminjam perlu membayar beberapa % dari pokok. selain tu ada banyak charge2 lain dikenakan. Cuma transactional loan ini sahaja yg tiada mengenakan sebarang kos dan memang dibuat untuk golongan pendapatan sederhana.

    Siapa yg patut ambil peluang ni?
    1) ANDA YG MMG ADA LOAN RUMAH. Transfer je loan anda ke transactional loan, tiada bayaran dikenakan.

    2) ANDA YG BARU NAK BUAT LOAN RUMAH.

    Berminat? Sediakan dokumen seperti:

    – IC fotostat
    – payslip 3 bulan
    – Bank statement 3 bulan
    – surat pengesahan jawatan
    – SNP (sekiranya ingin refinance rumah)
    – Bil air/elektrik
    – copy buku bank..
    – epf statement/ea form
    – housing loan latest statement (sekiranya ingin refinance)

    Qasha – 0193695600
    pergem11@yahoo.com

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG