1

Pengurusan kewangan – Part 1

Ya..kita kena celik dalam menguruskan kewangan kita.Pembelajaran tentang menguruskan kewangan ini tidak diajar semasa kita belajar disekolah atau pun semasa kita diuniversiti.Kalau yg belajar pun sebab ambil pengajian yg berkaitan dengan finance,itu pun tak di amalkan bila dah bekerja atau real life.

Berapa ramai kalau kita tengok yg struggle dalam menguruskan kewangan peribadi? Dari student sampai la org yg bekerja.

Sebagai seorang student penting dalam menguruskan kewangan juga terutama mereka yang dapat pinjaman atau scholarship.Bila time dapat pinjaman mula lah beli macam-macam. Ada yg beli baju ,seluar , handphone dan macam-macam lah accessories. Beli pulak yang mahal2.Bukan tak boleh beli tapi ala kadar cukup la kan.Lain la kita ni dari keluarga yg berada.Kalau keluarga berada sekali pun membazirkan tak elok.Kita masuk universiti untuk belajar bukan nak melaram yer tak? Yang haru belum sempat habis semesta duit dah habis.Sebab tu pentingnya kita menguruskan kewangan start dari student lagi.Kalau tabiat membazir ini kita amalkan sampai keje pun kita akan terikut-ikut dengan style macam nie.

Bagi yg dah start keje, masa ni lah kita mula kita menguruskan kewangan kita dengan lebih serius.Bila dah berkerja kita dah start nak beli kereta, nak beli rumah atau menyewa rumah, lepas tu nak kawin dan tak lupa juga perbelanjaan harian kita.Bila dah keje mulalah membuat perancangan kewangan sendiri.Dalam merancang kewangan kita perlu ada matlamat, tempoh untuk mencapai matlamat dan juga berapa banyak kita yg perlu atau mahukan pada akhir matlamat kita nanti.Kena spesifik tapi realistik.Sebagai contoh matlamat 10 tahun akan datang nak make sure ada RM500,000 dalam simpanan.

Bersambung…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Filed in: Credit Card, News

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

One Response to "Pengurusan kewangan – Part 1"

  1. aie says:

    hopefully sambungannya cepat dikeluarkan..as a student saya amat berminat dgn topik2 sebegini.tq

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG