6

Pengguna kad kredit akan dikenakan cukai perkhidmatan

Seperti yg diwarkan semasa pembentangan budget 2010 pada bulan Oktober lepas…pengguna kad kredit akan di kenakan RM50 bagi setiap satu kad kredit.Ingatkan bende ni tak jadi..last-last kena jugak.Tapi aku dah ambil langkah awal dengan teminate 2 kad kredit aku untuk kurangkan caj cukai perkhidmatan nie.Satu kad RM50….kalau 3 dah RM150…so skrang tinggal satu jer..Caj perkhidmatan nie dikenakan pada masa nak buat renewal atau time anniversary…RM50 untuk pemegang kad utama..RM25 untuk supplement.

Sebenarnya aku pun tak nampak kenapa dikenakan RM50 setiap pemegang kad kredit nie….guna kad kredit lagi senang (kalau betul2 displin) nak elakkan bawak cash terlalu banyak mengundang kpd risiko…dah la skrang nie ramai peragut….kalau kena ragut pun dia ambik kad jer…tak de cash dalam bag tu..kalau ade pun sikit.

Ada sesetengah bank yg absorb caj nie dengan bagi cash rebate atau reward point.Boleh check dekat bawah nie.

Source : The Start Online

Rasa macam tak praktikal alasan dikenakan cukai perkhidmatan ni untuk mengurangkan hutang kad kredit nie…tu rasa aku..mungkin diorang dah buat research..tapi kena tengok jer la….bila dah implement nanti rasa2 dapat tak jumlah hutang kad kredit yg ada sekarang nie? Kita tengok result dia tahun depan….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Filed in: News, Taxation, Umum Tags: ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

6 Responses to "Pengguna kad kredit akan dikenakan cukai perkhidmatan"

  1. aidi-safuan says:

    erk…da open ke?ingatkan blom lagi…cinema da bukak gak ke?

  2. dynn says:

    ala..aku tak perasan lak tadi..aku excited sngt bowling kot..sampai lupa tgk yg lain.. 🙂

  3. azizan4444 says:

    50 hnggt bkn skit tu…sigh

  4. SyimaSyaz says:

    hye…oleh sbb saye penah keje bahagian collection utk kredit kad,saya rasa mmg patut..bukan utk keuntungan tapi utk takutkan card holder sbb…kebanyakkan org muflis sbb c.crdt.ramai yg pandai guna tp 1001 alasan nak bayar.its better la sbb org baru2 keje pn dah ade atleast 1 kad skrg.budak2 lag..so pasni sure pikir 100x nak apply card.
    utk pengetahuan saudara,majoriti yg muflis adalah yg lahir hujung tahun 80an…
    cume tempias kene jugak kat org yg prompt

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG