19

Pelaburan unit amanah – untung ke rugi?

OKlah hari ni aku nak cerita sikit pasal pengalaman aku melabur dalam unit amanah nama biasa didengar iaitu unit trust.Yang aku nak cerita ni pasal pelaburan ke unit trust guna duit KWSP.Sebelum aku melabur dalam unit trust ni, macam-macam feedback yang aku dengar.Ade yg kata rugi..ade yg kata untung…ada yg kata jangan masuk unit trust.Jadi mesti ada sebab kenapa ada org kata rugi dan ada yg kata untung.

pelaburan-unit-amanah-trust

Mungkin salah strategi…atau mungkin org melabur tu main hentam jer dan bagi 100% kepercayaan dekat agen.Ada agen yg tak bagi advise janji dia dapat komisen.Jadi kita tak boleh nak harap 100% kat org lain merancang pelaburan kita.At least kita kena bersedia kalau tak banyak sikit pun ok dengan ilmu pasal pelaburan.

Jadi sebelum melabur aku pun buat la kajian sikit dengan beli buku pasal unit trust ni.Orang kata kalau nak buat sesuatu kena ada ilmu.Kalau tak nanti kita ikut jalan yg salah.Bila aku dah tau serba sikit pasal pelaburan unit trust tu,baru lah aku mengorak langkah pertama untuk start melabur.Daripada duit tu duk diam kat KWSP tu baik aku cuba melabur dalam unit trust. First sekali aku invest dalam CIMB-I Dali, dalam awal tahun lepas.Time tu harga dia dalam RM0.79 seunit..nak tau sekrang berapa? Nak cecah RM1.00 seunit.Beza dia berapa tuh? Untung ke tak?.Jadi sape kata unit trust tak untung?Ok..lepas 3 bulan aku invest pulak dalam CIMB-I Dali aku invest pulak dalam Public Mutual yg Islamik punya.So far semuanya +ve.Lagi pun invest dalam unit trust ni bukan untuk short term tapi long term.Tapi kalau short term dah boleh profit boleh la jual kalau dah meet target.

Lain org lain target dia. Untung ke melabur dalam Public Mutual ni? Sebenar melabur dalam unit trust kena faham profile risiko kita dan juga jenis dana tersebut.Contoh kalau kita jenis yg sanggup ambil risiko tinggi dan boleh tido malam kalau apa2 berlaku…ambik lah dana yang agresif.Sebab untuk dana ini biasa kita akan dapat dua keuntungan pertama keuntungan dari kenaikan harga unit trust dan yg kedua adalah dari pengihan unit atau dividen yg diagih syarikat unit amanah tersebut.

Kalau kena timing dan cara yg betul..Insyallah boleh untung.Kalau tak  untung pun tu biasa la tu adat melabur.Melabur dalam unit trust ni adalah pelaburan jangka panjang sebab akan ada turun naik harga.Yang penting kita tau apa yg kita labur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Financial Planning, News, Pelaburan Tags: , , , , , , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

19 Responses to "Pelaburan unit amanah – untung ke rugi?"

  1. zamz says:

    betul3..nak invest dlm apa2 pun kena ada ilmu..basicnya sama je beli masa murah jual bila harga dah naik..

  2. aidi-safuan says:

    standard la saham.kadang2 untung,kadang2 rugi. kena lalui pengalaman baru tau

  3. ariff says:

    tengok reputation bank la.
    setakat ni public bank memang reputation bagus.

    • dynn says:

      banyak perkara nak tengok sebelum nak invest dlm unit trust nie…reputasi bank belum tentu lagi..kalau nak ikutkan bank maybank pun ok..tapi in terms of dia punya produk unit trust ade 1-2 jer yg perform.

  4. KNizam says:

    aku biasa pakai asb adjer. hehe 🙂

  5. cheery says:

    mcm mana kita nk tau hrga seunit mahal or rendah.mcm skrg, most funds hrganya tgh mahal ke?

  6. dynn says:

    tengok price historical dia…lepas tu compare dgn KLCI point…skrng nie price harga dah tinggi compare kalau price last year.

  7. mann says:

    aku pun dan invest dalam public ittikal..memang untung

  8. ediana says:

    😉 tahniah kerana berani mencuba..;)
    tak cuba tak tau..kan.

    langkah bijak.. invest masa market sedang merangkak2 ukt pulih.. bak kata mudah nya.. ini laa masa nya untuk shopping unit.. tunggu harga naik kite jual.. 😉 -ediana-

  9. salam,
    singgah di blog anda sebentar. Ingin comment, since saya pernat melabur dalam UT- jadik UT consultant & sekarang melabur direct dalam KLCI stock market.

    UT ni bagus; jika anda adalah average investor; medium-long term investor. saya merujuk kpd 5 tahun ++. Masa sekarang adalah masa yg sesuai untuk melabur ( bukan lebur ya.. haha), memandangkan ekonomi sedang dalam proses pemulihan ( tidak lagi pulih sepenuhnya), harga UT sedang murah.
    Untuk saya sendiri, UT bukan pilihan yg tepat sbb saya short term investor; UT mengambil masa yg panjang untuk breakeven dan dapat profit semula.

    Boleh lawat blog saya untuk KLCI stock trading. 🙂
    .-= KLCI STOCK TRADING´s last blog ..DJI Updates =-.

  10. zackmohd says:

    ittikal epf approve lagi ke sekarang ni?

  11. h3r0 says:

    Memang bagus melabur dalam unit trust…
    cuma kita kena tengok agent yang handle fund tersebut..

    Bro, sebagai seorang adviser unit trust, saya nak ajak invest dalam yang saya punya plak.

    Ada banyak yang saya nak kongsikan.. kalau berminat laa..

  12. sharinginfoz says:

    Yang penting kena tahu risiko sebelum melabur

    Masuk Unite Trust Guna KWSP

  13. kaukecey says:

    Salam…

    Aku dah melabur di Unit Trust. Sejak 2005 lagi. First dia orang buka peluang melabur di unit trust aku dah labur. Sahja mahu test produk mereka. Then ada duit sikit aku labur lagi. Tak banyak sekali aku melabur RM2,500.00, RM2,000.00 ada lebih sikit RM4,000.00 camtu lah. Now 2011 aku lom pernah keluarkan pelaburan tuu. So 1 hari aku ke Bank dan tanyakan investment aku tuu. Tau apa dia bagitau aku.
    Encik punya pelaburan dah lebih 5 tahun. Aku dah melabur lebih kurang 22,000.00 pegangan syer pula berjumlah 95000. Nilaian syer pula bernilai RM45,400.00.
    Pandangan aku. Mengapa harus aku mengeluarkan pelaburan itu yang sekian lama aku melabur. Unit Trust adalah pelaburan jangka panjang. So aku terus melabur untuk 5 tahun lagi dan dividend di pokokkan setiap tahun.
    Cuba bayangkan jika keadaan mengizinkan dan ekonomi negara baik brape akan aku perolehi pada tahun 2015? My target is (RM45,400.00@2)=RM90,800.00
    Mengapa 2015? Why not 2025? Kemungkinan besar aku akan perolehi RM45,400.00@4=RM181,600.00 hanya dengan modal RM22,000.00 pada tahun 2005.
    Cuba fikirkan….. anak saya yang berumur 21tahun pada 2005 (Pelaburannya sama dgn saya) akan berusia 40tahun pada tahun 2025. Sekiranya beliau ingin bersara 10 tahun kemudian pada usia 50tahun, wang pelaburan beliau boleh mencecah sebanyak RM45,400.00@6=RM272,400.00
    Insyallah…. tapi yang penting sekali ialah plan. Disiplinkan diri kita supaya melabur di usia muda. Elakkan meminjam wang untuk melabur. Melabur diusia muda untuk hari tua.
    Sekian wassalam.

  14. nizam77 says:

    salam, macamana kita nak predict harga terendah sesuatu NAV sesuatu dana itu dari data-data historical price tu…?

  15. dynn says:

    susah juga kita nak predict harga unit trust ni sebab dalam dana tu dilaburkan dalam banyak kaunter(kecuali kenal fund manager)…cara logik yg kita boleh buat adalah tengok kaunter yg paling banyak dilaburkan untuk sesuatu dana tuh.

    yg paling senang melabur bila time ekonomi tengah nak naik…contoh mcm tahun 2008 ekonomi masa tu tengah turun…bila masuk hujung 2009 mula naik dan naik sampai dah peak skrang nie…time tu KLCI 800++ compare dengan skrang 1500++

  16. siti khalijah jamaluddin says:

    ok berdasar apa yg sy tau dan sy belajar dgn mybos(unit trust consultant supervisor).sy ni PA dia saje.tp time ada training sy ikut blajar jg.so sy kongsi sikit la mengenai unit amanah ni.
    mcm public mutual average dividen yg dia bg setiap tahun 12%-15%.apapun perlaburan yg kita buat mmg ada risiko.tp jika melabur dlm unit trust yg no 1 dlm malaysia n mempunyai dana2 berjuta2.risiko nya kurang sikit..mcm public mutual blh invest melalui dua cara cash n melalui epf.lau kita takder duit tunai kita blh guna epf akaun 1 untuk labur kat public mutual..

    lau melalui epf cara kira mcm ni :

    if you are at the age 22 and have rm12000 in your acc 1,your withdrawal is :

    (total saving in acc 1) – basic saving in accaunt 1 x 20%

    rm 12000 – 5000 x 20% =rm 1400

    mcm mn kita nak tau basic saving yg perlu kita ada berdasarkan umur kita skrg.blh la search kat google EPF basic saving table.

    lau nk tau kita layak or tak,lpas kira2.lau dapat rm1000 dan keatas maknanya layak la melabur dgn unit trust melalui epf.

    tp sy nak nasihatkan.cari agen yg boleh follow up n update kita punya investment.lau agen tu tak aktif ssh gak.

    so far melabur dgn public mutual ok n sgt bgus.sbb sy tolong update investment client bos sy setiap hr.suka giler lau tgok duit perlaburan diorg bertambah.

    melabur dgn public mutual.return on investment la paling cepat iaitu 5 tahun.lau hr ni kita invest 500k,after 5 tahun kita akn tgok ada 1Million dlm akaun.knp sy ckp 5 tahun?sbb berdasarkan kiraan yg bank negara bagi.

    formula dia : 72 / dividen tahun tersebut .
    note: 72 tu mmg bank negara bg untuk kira perlaburan unit trust.

    return on investment untuk public mutual : 72 / 15%=4.8.so dalam ms 5 tahun kita akan dapat return apa yg kita labur hr ni.

    mcm asb : 72/ 8% =9 tahun.so labur kat asb dlm ms 9 tahun br dapat blik pulangan.

    lau berdasarkan fikiran kita,yg mn ptt kita melabur?dlm asb or unit trust public mutual?

    renung2 kan.hehehe.terima kasih

    lau ada sape2 nk tanya email la kat sy,insyaallah sy blh tolong

    ct_8518@yahoo.com

  17. Jas says:

    Sharing yang bagus to blog owner. Saya adalah Unit Trust Consultant (UTC) – agen unit trust investment untuk Public Mutual & berlokasi di Johor Bahru. Bagi sesiapa yang berminat melabur dalam Unit Trust, boleh lah juga hubungi saya melalui mobile atau email. Jika hanya ingin mengemukakan soalan, anda juga dialu-alukan. Terima kasih.
    .
    Jas
    Unit Trust Consultant / Perunding Unit Amanah
    Co: Public Mutual Berhad (wholly-owned subsidiary of Public Bank Berhad)
    T: +6017-7055 381
    E: jas.elegant@gmail.com
    W: http://www.facebook.com/investment.unittrust
    .
    ” Why not try, let’s say 10 years investment period & gain minimum 9% profit per year? Reports on fund past performance available just to show the ability of the fund. Feel free to request for one ! “

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG