2

Memilih web hosting provider

Untuk yg ingin serious dalam blogging ada baiknya korang ada nama domain sendiri yg hostingkan di hosting berbayar  berbanding dengan yg free i.e blogspot.com, wordpress.com.Cuma bagaimana nak pilih web hosting yg sesuai itu yg menjadi persoalan.Jadi sebelum membuat pilihan perkara yg utama sekali yg perlu diambil kira adalah budget korang dan apa tujuan website yg akan dihostingkan tu.

Kalau budget adalah halangan utama ada baiknya korang just guna hosting yg murah dulu sementara website atau blog menunggu semakin popular dan trafik meningkat.Bila website atau blog semakin maju barulah berpindah atau upgrade ke hosting yg lebih besar sesuai dengan keperluan trafik dan space.

Web hosting yg aku rekemen untuk yg betul2 baru dalam dunia hosting ni adalah Sempoi Hosting (bukan affiliate link).Aku dulu masa memula nak berjinak2 dalam blogging aku guna Sempoi Hosting (bukan affiliate link) jer.Sebab kita boleh customize kita punya space ikut kita punya budget.Harga satu meg baru 90 sen.Untuk yg baru nak belajar pakai hosting berbayar belajar 20meg dah cukup.Jadi kalau 20meg baru RM18 + domain (RM38) total kos untuk berblog atau beli hosting baru RM56.Bila blog atau website dah banyak trafik baru la upgrade ke web hosting yg lebih besar.Masa tu mungkin income dah start masyukk.

Ok lah…sampai sini dulu nanti sambung lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Filed in: News, Umum, Web Hosting Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

2 Responses to "Memilih web hosting provider"

  1. akubiomed says:

    Sempoi hosting ada sediakan CDN tak?

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG