6

Melabur dalam unit amanah dengan duit KWSP

Dari data-data yang lepas dividen KWSP yg diberikan kepada pencarum adalah dalam lingkungan 4%-5% peratus sahaja.Ini adalah kerana pelaburan yang dibuat oleh KWSP adalah bersifat konservatif bagi melindungi simpanan para ahli dari pasaran yang tidak stabil.Kita juga perlu faham bahawa tujuan simpanan didalam KWSP iaitu simpanan bagi hari tua.

Walaubagaimanapun KWSP telah membenarkan ahlinya mengeluarkan simpanan dari Akaun 1 untuk dilaburkan didalam unit amanah diistitusi-institusi yg dilantik oleh KWSP sendiri.Jadi inilah peluang kita untuk meningkatkan simpanan bagi tujuan persaraan kita nanti.Seperti yg kita tahu pulangan dalam pelaburan dalam unit amanah jika dilaburkan ditempat dan masa yang betul adalah melebihi dividen yg boleh diberikan oleh KWSP.

Tapi kita perlu tahu dan faham tentang adanya kos yg dipanggil sales charge yg terlibat bagi pelaburan yg dibuat didalam unit amanah.Jadi berhati-hati bila agen unit amanah cuba memancing anda untuk melabur dengan mereka.Pastikan duit  anda  dilaburkan didalam pelaburan yg sesuai dengan profil risiko anda.Kalau boleh dapatkan ilmu asas untuk melabur didalam unit amanah.

Disini saya cadangkan anda membaca buku Rahsia Melabur dalam Unit Amanah oleh Sunthara Segar dari keluaran PTS.Mudah-mudahan dapat memberi asas-asas mengenai unit amanah.Tak rugi pun harga buku dia  hanya RM20.00  sahaja (Semenanjung Malaysia).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Financial Planning, News, Pelaburan Tags: , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

6 Responses to "Melabur dalam unit amanah dengan duit KWSP"

  1. 2bz4money says:

    Kalu dapat ROI lebih drp apa KWSP bagi, better guna fasiliti ni. Aku dah buat, dan lebih selesa labur kat produk PNB yg tetap spt ASW & ASD. Korang bole call runner ASNB ni utk uruskan segalanya. Ada juga sikit kat PMutual, tapi kurang memberansangkan..
    .-= 2bz4money´s last blog ..Inflasi Naik.. Utiliti Naik? =-.

  2. dynn says:

    boleh caya ke runner tu bro?kalau pegi sendiri pun ok gak kan…rasa tak la susah sangat…

  3. 2bz4money says:

    Runner tu officer bertauliah dari ASNB sendiri yg willing to attend their customer..Aku contact ASNB Shah Alam, dan pegawai ni hadir ke opis, ambil cop jari & salinan buku ASW/ASD..Dan kita bole check sendiri status urusniaga ni secara online..
    .-= 2bz4money´s last blog ..Inflasi Naik.. Utiliti Naik? =-.

  4. izzat aziz says:

    masih kurang faham bab-bab melabur ni..
    buku tu cam best je..hehe
    .-= izzat aziz´s last blog ..10 Cara Mudah Untuk Hilangkan Gemuruh =-.

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG