54

Loan ASB – Untung ke Rugi?

Minggu lepas aku pegi Maybank nak bukak akaun simpanan untuk adik ipar .Punya la ramai org nak bukak buku simpanan time-time cuti.Mungkin masa hujung2 tahun tu org ambik cuti untuk settle mcm2 kot.Time tunggu giliran tu aku sesaja la tengok brochure yg ada depan officer yg aku duduk.Jadi ternampak la loan asb punya borang plus table installment bulanan dia sekali.

Jadi aku tengok kalau pinjam loan ASB sebanyak RM200,000 selama 25 tahun, installment bulanan hanya lebih kurang RM1,067 camtu.Jom kita kire jumlah installment setahun compare dengan dividen yg kite dapat.

Dalam kiraan ni aku letak dividen 8% sahaja.

Jumlah installment setahun = RM1,067×12 = RM12,804.00

Anggaran dividen (8%) = RM200,000 x 8% = RM16,000.00

Beza kos installment dengan dividen yg diperolehi = RM16,000-12,804 = RM 3,196.

Untung ke rugi? Korang jawap la sendiri.Modal yg kita keluarkan selama 12 tahun cover by dividen yg kita dapat.Lepas tu ada lebihan lagi sebanyak RM3,196.

Dari maklumbalas dari officer tu dia cakap installment monthly tu tak dikira sebagai komitment sebab kalau kita tak bayar dia akan ambik balik sijil RM200,000 tuh.Satu lagi kalau kita meninggal, waris kita tak perlu bayar installment monthly tu.RM200,000 tu milik waris kita.

Jadi untuk lebih lanjut korang boleh la check sendiri dan dapatkan nasihat dari mereka yg bertauliah.Yang aku share info ni sebagai ilustrasi sahaja dan sebarang keputusan untuk melabur semada rugi atau untung adalah tanggungjawap korang sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Financial Planning, News, Pelaburan Tags: ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

54 Responses to "Loan ASB – Untung ke Rugi?"

  1. eyriqazz says:

    rule of good investment…jgn berhutang utk investing

    Kuiz Bersama Eyriqazz@Great Teacher Onizuka

  2. salam tuan blog:)

    ikut kefahaman saya, bukan ke kita kluarkan duit sendiri cuma untuk bayaran bulanan tahun pertama…untuk tahun2 seterusnya cuma rolling duit dividen asb utk bayar installment.

    kiranya kos=bayaran setahun pertama

    keuntungan=selepas 10/20 tahun ada seketul duit dlm asb-10-50k ikut jumlah kita amik.

    dynn : boleh jugak kalau nak kire mcm tuh…maknanya installment tahun pertama sama dengan modal kita..lepas tu every year ambik dividen dia.

  3. dynn says:

    yeap betul…kalau banyak duit cash boleh la kayuh slow2..tak yah pinjam…nak pinjam pun bole tapi pandai2 la buat kire2 sendiri..sendiri mau ingat.

  4. ariff says:

    well aku ambil sebagai motivasi untuk menyimpan.
    kalau nak star dari bawah memang susah. tapi bila dah ada loan ni lagi rajin simpan tiap-tiap tahun sebab seronok tengok duit tu banyak.

  5. cikin says:

    s’diri mau ingt la kalo dh buat loan.. risiko ttp ade.. pk pk pk pk…

  6. mancai says:

    huhuhu aku penah wat… dah tutup pun tak sanggup kira2 tu…

  7. mak aku ada buat loan ASB mcm ni. bagus kan? aku tnggu keja dulu nak buat benda tu. skg blaja x ckup duit..

  8. dynn says:

    @ohmalaysia.com – sebenarnya bergantung kpd objektif dan financial strenght masing2..sebab tu kita perlu buat perancangan kewangan baru nampak hala-tuju apa yg kita nak dicapai…kalau tanya org lain akan ade org kata tak ok dan ade yg juga kata ok.

  9. Aers99 says:

    Loan asb ni sesuai utk sape2 yg nak duit 15/20 tahun akan dtg.
    Sy punye plan nak bayo 1st year je. Pastu dividen cover smpi abis bayo.
    Cth nye: Wat loan asb rm100k installment rm600 tiap2 bulan 20thn
    Stahun = rm600 x 12
    = rm7200

    Let say dividen ngan bonus 8%.
    = 8% x rm100000
    = rm8000
    Dpt je dividen 1st year, trus bayo utk tahun ke 2. Dpt je dividen 2nd year, trus bayo utk tahun ke 3, dan seterusnye smpi abis 20 thn. Tapi, DISIPLIN kene kuat.. Dpt dividen, jgn le blanje. Rosak plan nnti..

  10. dynn says:

    @Aers99 – bagus dah ade plan sendiri.

  11. hazrin ahsan says:

    tp klu sesiapa ada duit cash RM50k lg bagus masukkan terus dlm ASB pas tu klu pendapatan bulanan lebih dari cukup blh pinjam lagi RM50k dari Bank lain untuk top up jadikan RM100k ikatlah dlm 20 tahun mgkin dlm RM400 sebulan kot…bayangkan klu dividen 8% setahun kita masih boleh untung sebulan dlm RM2,400 setahun…tahun pertama dah blh untung itulah yg sy buat…

  12. nsmn1301 says:

    Salam…

    Sy budak baru blajar… Nak tnya,kalo kita invest kat ASB, ada syarat yg perlu diikuti ke utk kuarkan kita punya dividend??? N lg 1,stakat yg sy tau,dividend utk ASB, xpnah turun lbh drpd 7% kn???

  13. haikal says:

    salam..

    sy nak bg pendapat je la.sy dah buat asb loan 50k dgn maybank.dah 3 tahun.tp sy dah pun stop last month sebab sy rasa mcm tak berbaloi.kesimpulannya,asb loan mmg x menguntungkan sgt.dividen 7-8% je.tolak interest kita bayar tiap2 tahun brape sgt la dapat.lg satu bila nak stop tu dia punya officer bersungguh2 tak nak bg kita stop sebab bank dpt untung.lebih baik simpan sendiri dpd amik asb pakai loan.betul ni,percaya la.sy bukan anti asb loan tp sy bg pendapat berdasarkan pengalaman sy.mana yg baik apa salahnya kalau kita kongsi..

    • rabiah bee says:

      salam…
      sy nk tnya , masa awk nak tutup asb tu,  diorg ada charge awk apa2 bayaran tk???
      mggu lepas, sy ada wat loan 80k dgn easy by rhb…..
      sy dpt kelulusan serta merta……
      lpas tu, sy bgtau kwn sy psal sy buat loan 80k tu…….
      last2 dia ckp, membazir je sy buat loan 80k tu……
      dan dia ada suruh sy batalkan loan 80k tu……..
      skrg ni, sy dah buntu samada sy nak batalkan loan tersebut atau tk????
      smlm sy baru je dpt free gift (laptop bag) drpd easy by rhb…….
      P/s :– TOLONG bg pendapat anda…….

  14. dynn says:

    haikal, masa buat loan 3 tahun lepas rate berapa?sebab skrang ni rasanya rate dia lagi rendah compare dgn previous year.
    .-= dynn´s last blog ..Kekurangan melabur dalam unit amanah =-.

  15. azuroy says:

    nk confirm kn satu je ni.
    aku buat loan ASB RM200K selama 25thn..Monthly installament RM1065..
    aku plan utk 1 year saja aku byr installment.
    utk 2nd year plak,aku nk dividen yg dpt dari ASB 1st year td yg byr dan tahun2 seterusnya.smpi abis 25 tahun.

    adakah aku akan dpt cash RM200K slps 25tahun nnt?
    tq

  16. dora says:

    Saya amil loan dgn rhb, 10k, muntk 3 thn pertama, kena bayar rm41 dulu dan utk 8 tahun kemudian, rm 126. Berbaloi ke?

    Mana lebih bagus, rhb atau maybank?

  17. ika says:

    sy nak tanya tuan blog ade amik asb loan ke?

  18. yanz says:

    im just wondering,
    mana lagi untung wat personal loan bank rakyat then dump duit tu kat ASB atau wat asb loan??

  19. Siape saya says:

    Salam owner blog,

    dividen dpt dlm bln 12 kn. klu kite apply asb loan nie pd bln 09 kononnye n start baya bln 11. maknenye bln 12 kite da dpt dividen ke? lg save kot cm2. bln 1 berikutnye baya pki dividen 2 je. btol ka nie?

    tq.
    sape saya.

  20. marya says:

    sy pn ada buat loan asb rm10,000.00 15thn punya… tp rasa mcm xuntung sgt je. mcm mana nk close balik ek… br start bayar 6 bulan kot… plz help me…

  21. gth says:

    Pro n cont. Ada. Cuma kalau kira dividen yg. Di anggarkan 8% tu…kene tgk BLR. Kalau dividen 8%-blr 6%(contoh), kira kita dpt 2%. Ada yg kongsi. .untung atau rugi, faedah-(nlr+interest pinjaman)=untung atau rugi. Cuba dptkn info dr bank

  22. dina says:

    saya nk tanye klu sy buat pinjaman peribadi 20k yg terus dapat dlm mase 15minit, pastu saya simpan kat asb ok x?tq

  23. mechasak says:

    dr pengalaman kawan2 yg dh try loan asb ni..cimb punya memang bleh rolling, kira bleh buat untungle..klu maybank punye byk charge yg merepek rmai yg give up (tutup akaun) rhb punye xde lg kwn yg amik so tau mcm mane kbrkesanannye..

  24. chipul says:

    Ade tak sesaper kat sini yang terfikir, camner kalo nanti dividen yang diberikan berkurangan atau x de langsung. maknenye faedah pinjaman lagi tinggi dari kadar dividen yang diberikan. Sekarang memang la kerajaan back up, camner kalo nanti dah tukar kerajaan. Ataupon jadi kegawatan ekonomi yang tak dijangka cam kat US tue. Kat sini untungnya melabur tanpa pinjaman. 25 tahun lama beb, macam2 ble berlaku

    • dynn says:

      mungkin ada yg terfikir cuma tak boleh nak predict bila atau macamana….tak kira melabur dalam mana-mana instrument pelaburan risiko tetap ada.

  25. effa says:

    ASB adalah pelaburan yg didukung olh krajaan M’sia khusus utk bumiputra. sesiapa yg x ambil pluang ni adalah org2 yg rugi.

  26. ohcikgu says:

    ini disiplin kena kuat woo. kalau tak, duit dividen habis disonglapnya..

  27. allan says:

    Rakan yg nak buat loan kena pandai calculate/guna formula excel. sebenarnya mau ingat sendiri kita yg untung ATAU bank yg beri loan untunnnn….
    1. kalau nak wat gak jgn pinjam lebih 10th,memadai 7th ke bawah, biaq 30-40k saja cam2 boleh happen bro 10th … BLR boleh tahan mcm sekarang?
    2. bro kata lebihan rm3196k, jgn lupa kira BLR tiap bln, kalau baki loan lepas setahun lebih 200k…. faedah2 BLR tlh berganda (lebih kurang ALONG no 2, berlesen tuuu…)
    3. Ingat kalau nak buat gak… pasti bayaran bulanan lebih drpd BLR yg dikenakan… baru BIJAK… Sy takut pihak bank yg lebih bijak…
    4. My experience, kalu janji tempuh 10 th… biasanya cecah 12-13th daripada perjanjian… sekarang pun sy buat tapi,… sikit2, 5th… monthly lebih…. Melabur dari pengalaman nak bagi rakan2 semua SMART…..

  28. Akal SejengkaL says:

    Melabur dengan buat loan ASB nie tak untung mana pun..
    Bagi pelabur pelabur baru…PNB hanya bagi dividen 7.50%(2010)
    Lepas di tolak dengan interest Bank 4.95% dan Zakat Simpanan Pelaburan 2.5%, Keuntungan Bersih hanya 0.05% sahaja…

    Contoh Simulasi Pelabur Loan ASB sebanyak RM50,000 dengan ansuran bank sebanyak RM330 sebulan:

    Jumlah keutungan sebenar hanya :
    RM50000 x (7.50% – 4.95% – 2.50% ) = RM25.00

    Berbanding Sekiranya RM330 di simpan selama setahun :
    RM330 x 12 = RM3960
    Pengiraan keuntungan = RM3960 x (7.50% – 2.50% ) = RM117

    Kesimpulan : Simpan Sendiri Lebih MenguntungKan berbanding buat Loan ASB.

  29. Achik says:

    wt loan ASB 200k, byr bulan2 mcm biasa… kalau boleh dividen tiap2 tahun jgn keluarkan jika keadaan kewangan anda tiada masalah… insyaAllah… umur 55 tahun nnt berhenti kerja mkn dividen pn x habis… dan jgn lupa zakat… baru berkat….

  30. ASB keluarkan pekeliling 6% sahaja tahun 2010 ni. Jadi rugi lah yer tahun nie?

  31. Nurul says:

    actually loan asb ni tuk melatih diri supaya mengamal kan penyimpanan. wat saving secara paksaan. sbb kalo nk simpan tiap2 bulan, da simpan mesti akan korek balik. hehehe.

  32. ahmad87 says:

    ni aku amek contoh dari Aers99:

    Wat loan asb rm100k installment rm600 tiap2 bulan 20thn
    Stahun = rm600 x 12
    = rm7200

    Let say dividen ngan bonus 8%.
    = 8% x rm100000
    = rm8000

    setahun untung, rm800x20=rm16000 tolak yang bayar 1st year
    16000-7200=rm8800; so, ni jumlah untung dalam masa 20 tahun

    dan pastu nak wat loan dah susah sebab dah ada loan 100k
    let say, kalau beli rumah utk sewa.harga lelong rm60000.
    so kalau aply loan xsilap montly lbh kurang rm400. market value ntok sewa rm600 sebulan. so untung rm200.

    setahun rm200 x 12 = rm2400
    kalau 20 tahun = 2400×20 = rm 48 000
    tapi harga rumah biasanya akan naik year by year
    after 20 tahun montly rent dah 100% hak kita

    so, boleh tak tolong komen mana lagi untung
    -wat asb loan rm100k
    -wat loan beli rumah untuk sewa rm60k

  33. epul says:

    salam,
    saya student dan ada buat keja2 part time. saya nak tanya bebaloi ke kalo wat loan asb ni?secara umum, adakah dgn meminjam untuk melabur lebih untung ataupun kita sendiri labur terus ke asb?

  34. Siti Fatimah says:

    Tapi kalau mempelbagaikan simpanan anda ke dlm Unit Amanah/Unit Trust lg tinggi spt yg agent saya selalu beritahu kpd saya. Saya buat dgn P MUTUAL Le. Islamik lg. kalau nak blh inform how?

  35. asb loan maybank atau cimb ni cara calculation dia macam housing loan.. buat loan asb ni macam kita beli umah dan sewakannya.. yg beza nya.. asb loan ni “sewa” dia kita dapat akhir tahun.. kita tak pening dengan turun naik rumah, penyewa tak byr, bill api and air.. cukai macam2..

    untuk zakat pulak.. kita kira 2.5% tu bukan berdasakan nilai loan, tapi berdasarkan nilai bonus/dividen yg kita dapat tu.. coz loan tu bukan kita punya.. tp dividen and bonus tu kita yg punya..

    tq ruzaini

  36. ct says:

    Nak tau untung ke dak..kena buat kiraan guna excell..sbb div asb dikira berdasarkan purata baki minima bulanan selama setahun..

  37. wan says:

    loan rm90000

    aku dpt rm6300 x 25 tahun = rm157500

    kena byr rm6096 x 25 tahun = rm152400

    perbezaan rm5100

    interest loan rm152400 – rm90000 = rm62400

    —————————————-

    aku dpt rm6300 x 25 tahun = rm157500

    after 25 thn dapat rm90000 loan

    bulan2 total = rm157500 + loan = rm90000 = rm247500

    rm247500 – total bayar ke bank rm152400 = rm95100

    Total dapat = rm152400

    untung sebenar just rm5100..

  38. afif says:

    mcm tak berbaloi wat loan..utgnye kalo kita mati jek…waris dapat semua….hehe

  39. TRA says:

    saya nak tnya katakan la saya nak keluarkan asb mak saya sebb mak sya da x ley jalan..cmne..

  40. I'MZA says:

    HI JANGAN BUAT LOAN ASB NGAN BANK RUGIIII

  41. I'MZA says:

    CTH MAYBANK ASBLOAN: 50K 25TH INTEREST BLR-1.65 (6.60 -1.65 = 4.9%) UMUR 19 (13091992)

    PINJAM 50,000
    TAKAFUL 902.00

    JUMLAH PINJAMAN RM 50902.00

    HARGA JUALAN BANK RM 145551.41 (KOMPUTER GENERATED)

    BAYAR SEBULAN RM 298.00 x 300 (25 TAHUN) = RM89400 (TERMASUK INTEREST)

    ANGGAP INTEREST FIX 4.95 % SELAMA 25 TAHUN

    SELEPAS BAYAR ANDA KENA BAYAR WANG TAMBAHAN IAITU
    HARGA JUALAN RM145551.41 – BAYARAN SELAMA 300BLN (25 TAHUN) RM 89400

    = RM 56151.41

    TAHU BERAPA BANK KEBAS DUIT KITA?

    KALAU SIMPAN SENDIRI RM 298 x 300 BLN + DIV + BONUS =RM 266136.60
    RM89400LOAN ASB TEMPOH SAMA RM355716.78 – RM89400 -RM56151.41 = RM 210165.37

    BEZA (SIMPAN SENDIRI) RM 266136.60 – ASB LOAN RM 210165.37 =RM55971.23
    BANYAK 2 BANK KEBAS SECARA HALUS BAIK SIMPAN SENDIRI SEBAB KALAU DAH SANGGUP POTONG BANK PASTI BOLEH SIMPAN SENDIRI ATAU POTONG GAJI TERUS MASUK ASB…BYE

  42. Niky says:

    Saya buat ASB loan dgn CIMB from 2006, 40K in 8 years – monthly dalam RM500. ASB loan walaupun untung tak sebanyak mana bagi saya adalah satu ‘force saving’, kalau tiap2 bulan nak saya masukkan dalam ASB RM500 mintak maaf kirim salam la… tapi bila buat loan saya buat standing instruction bayar kpd CIMB. Alhamdulillah tinggal 3 tahun saja lagi. Oh yer, lagi untung untuk buat loan dump a lump sum upfront dalam ASB berbanding simpan/kumpul tiap2 bulan dalam ASB.

    Dulu Saya simpan dalam ASB berdikit2 RM2000… dividen tiap2 tahun… alahai…. tak semangat langsung. Bila you masuk banyak dalam ASB, dividen pun banyak. Kalau start sikit2, itu adalah loss of opportunity bagi for you because time is a big factor and you wont be benefitting much from the compounding interest.

    Baru2 ni saya terpikir…. kalau saya buat loan bank rakyat and dump into ASB, camane? Beza personal loan and ASB loan adalah; i) personal loan lagi tinggi interestnyer kot ii) ASB loan x liquid, personal loan liquid. Jadi kalau anda seorang yang berdisiplin, personal loan untuk ASB adalah almost risk free. bayangkan:

    1) RM200k dumped into ASB- every year dividen belasan ribu ringgit;
    2) cara bayar-potong gaji (force saving jugak tu);
    3) kalau terdesak; ada access to the money – unlike most ppl yang pinjam personal loan untuk berbelanja, you pinjam untuk masa depan – this money may help you sustain yourself dikesusahan masa depan;
    4) My suggestion, dump your RM200k and forget about it. If you do this your money will double in no time (this is the miracle of ‘compounding interest’)!! Most of you mb dah tau pasal rule 72 but bagi yang tak tahu, rule 72 akan beritahu anda berapa lama masa yang diambil oleh wang anda untuk jadi double. Caranya senang saje, bahagikan no. 72 dengan interest/dividen rate yang ditawarkan. RM200k dividen katakan 7% setahun consistently. 72/7 = 10.28… lebih kurang 10 tahun duit anda akan jadi RM400k dalam masa 10 tahun.

    dengan syarat:
    (a) jgn keluarkan LANGSUNG duit dari ASB.
    (b) interest rate tak trn- yang saya kira tu kira scenario tak seberapa best utk ASB, biasa 8% kan… so it could double faster, depending on the rate. If you tak nak set yoursef with too high expectation, kira la 6% ke…

    5) kalau tak larat nak bayar loan, ambik duit dalam ASB tu buat early settlement 😀

    Hmmm nak buat loan Bank rakyat la…. Saya mesti pilih! hehe

  43. Divid says:

    Rasanya calculation saidara Niky ada silap skit.
    Kalau kita dah dump 200k dalam ASB, dividen 14K (assume 7%) akan dibayar asing (rasanya dalam bentuk sijil). Dividen tu tak boleh ditopup balik dalam 200K tu sebabnya dah capai maksimum 200k. Means dalam akaun ASB kita tak boleh melebihi 200K. Amaun yang terlebih tu akan dipulangkan kepada pelabur.
    Let say on Januari 2011, saya dump 200k dalam ASB:
    2012 dividen dapat 14k. Dalam akaun ASB still 200k. Dividen 14k tu saya dapat asing, xleh masuk dalam akaun ASB dah.
    2013 pun sama, dividen dapat 14k. Dalam akaun ASB still 200k. Dividen 14k tu saya dapat asing, xleh masuk dalam akaun ASB.
    Dan begitulah seterusnya untuk tahun2 yg akan datang.

  44. yop says:

    tapi pengiraan 8% memang nampak untung.. tapi kalo ambik 6% rugi maa.. lagipun memang dividen dalam 6% aje setahun.. biler la PNB nak bagi dalam 10% ke
    Jumlah installment setahun = RM1,067×12 = RM12,804.00
    Anggaran dividen (8%) = RM200,000 x 6% = RM12,000.00
     
    rugi la plok rm804…

  45. mimie says:

    Dear divid…

    I am not very sure about this..but I heard that the maximum that we can dump into the ASB account has been increased to 400k….MAYBANK told me when they tried to persuade me to increase my loan which is currently 200k to 400k…n i said NO..there are many other things I wanna do then just paying my debt..huhu

  46. Pisang Montel says:

    Dear Divid
    Statement awak salah. Kalau kita dah penuh melabur ASB, dividen setiap tahun tidak akan dipulangkan kepada kita. Ianya akan dikreditkan terus dalam akaun dan boleh dibiarkan di situ. Cumanya kita tak boleh tambah pelaburan sahaja. Ini bermakna kita boleh menikmati "compounded interest" seperti yang dinyatakan oleh Niky. Ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri. Melaburlah dalam ASB semaksimum mungkin. Untung berganda ! Terima kasih

  47. rich says:

    Cara Simpanan Sihat… dengan cara mendisiplin diri untuk menabung. klau anda betul berdisplin untuk menabung, mungkin anda tak perlu buat pinjaman bank untuk melabur kat ASB. Tetapi ramai kita memang susah mendisplinkan diri untuk menabung. makanya cara pinjaman bank lah boleh memberi kita komitmen untuk menabung secara paksa..OLEH SEBAB HUNTANG BANK….
    apa2 pun menabung la kat asb dengan cara ini…pasti ada untung…untuk 10> tahun akan datang..^_^.

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG