65

Loan ASB – Skim Pinjaman/Pembiayaan ASB Maybank

Kesan dari kenaikan BLR/BFR oleh bank-bank sejak awal bulan March ini telah memberi kesan kepada pinjaman/pembiayaan baru .Sama juga dengan Loan ASB atau Skim Pinjaman/Pembiayaan ASB.Yang saya nak share kat sini Skim Pembiayaan ASB Maybank yang terkini. BFR-1.65% masih kekal untuk pinjaman lebih dari RM30K.Difahamkan lock-in period adalah 2 tahun.

Contoh kalau pinjam dalam RM100k, maka kadar bersih adalah 4.15% (5.80-1.65).Jadi kalau kita assume dividen ASB pada 7.5% , net spread dia 3.35%.Installment bulanan dalam RM536 untuk tempoh pinjaman maksimum.Installment setahun RM 6,432.Dividen setahun kalau pada 7.5% x RM100k = RM7,500.Dividen tolak dengan installment setahun kita dapat net RM 1,068.

Bagaimanapun kelulusan bergantung kepada rekod CRIS/CTOS dan komitmen hutang masing2.Apa2 pun korang kena check dengan cawangan terdekat untuk keterangan lanjut.

Latest table bayaran bulanan boleh download file di ASB Repayment Table 2.

Info tambahan : dividen ASB tahun 2009 – 8.55%.Segala yg dipaparkan didalam blog ini adalah sekadar informasi.Sebarang keputusan adalah tanggungjawab anda sendiri.Kami tidak bertanggungjawab atas kerugian yg ditanggung oleh pihak anda.Oleh itu dapatkan khidmat nasihat dari mereka yang bertauliah.

 

>>> KLIK SINI – TEKNIK GANDA UNTUNG DENGAN LOAN ASB<<<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Amanah Saham, Financial Planning, News, Pelaburan Tags: , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

65 Responses to "Loan ASB – Skim Pinjaman/Pembiayaan ASB Maybank"

  1. melayuislam says:

     
    Salam sumer,
     
    Saya dah buat Loan ASB 100k untuk 25 tahun semenjak 2009.
    Keuntungan :
    Bulanan RM590  x  12=RM7,080
    Dividen 2011 (8.8 %) = RM8,800
    Untung (Dividen – Bulanan) = RM 1,720
    Kesimpulan:
    ASB baik untuk pelaburan cuma….
    LOAN ASB merugikan. Saya paling x suka jika ada pendapat kat cni menggunakan istilah "melayu", "kalo dah x mampu" dll sbg alasan membuat LOAN ASB. Mengapa mesti menjadi TERLALU merendahkan diri?
    Mengapa loan ASB rugi???
    Ada pendapat2 sy baca kat atas siap tunjuk cara kira keuntungan 20 atau 25 tahun akan datang. Mmg betul cara kira2 tu, sbb sy pun terpedaya dgn kira2 tu dulu. Pelaburan terlalu lama mmg x berbaloi. 2 sebab utama sy tamatkan LOAN ASB.
    1. BLR = Cuba buat kajian mengapa BLR ini mesti turun naik(BLR takkan sama selama 20 tahun!!!!)
    2.INFLASI = Kadar inflasi 2010 3.25%. Inflasi tetap ada dlm sistem kewangan ekonomi dunia. Jika diambil purata 2% setahun, 20 tahun bersamaan 40%. Ini bermakna duit yg kita simpan tu telah susut nilainya sebanyak 40%. Ini bermakna duit kita 100k contohnya hanya bernilai RM60k sahaja pada tempoh tamat pinjaman.
     
    Alternatif terbaik.
    Menyimpan emas x kira emas apa pun yg kamu suka. GIA sy x galakkan.
     
    Minta maaf komen panjang sgt…
     
    🙂
     
     
     
     
     
     
     
     

    • melayuislam says:

      menyimpan semampu pun dah ok sbnrnya. Jgn kita ingat nak simpan ratus2, ribu2 je sebulan. Kita jgn terlupa untuk menyimpan duit ni x de limit minimum atau maksimum. seposen pun menabung, seratus pun menabung jgk namanya…

  2. dodol says:

    @melayuislam:kot yer pun nk promote emas jgn la nk kondem kan loan asb and nk sesatkan portfolio org lain..

    ni pelaburan risiko rendah, dengan pulangan yg stabil sesuai untuk income rendah.. dlm setiap pelaburan inflasi tuh ada peranannya gak pasl dia berkaitan matawang.. unless ko nk bndg kan labur kat mlysia dgn labur kat us.. hahaha

    ko simpan sendiri 300 x kna inflasi ker? ko loan jer kna inflasi? ko bli emas pastuh ko jual dpt duit, duit tuh x kna affect dgn inflasi?

    BLR xkan stay utk 20 thn tp sepanjang 20 thn lpas brapa kali BLR shoot lg tgi dr ASB rate? kalo xtau jgn tibai jer..

    BLR shoot ko tamatkan loan.. once BLR da ok stabil, ko buat loan blk.. x susah pun nk jual blk sijil asb..

    skrg bincang pasl loan asb ko bg tahu apa yg buruk n aper yg baik pasl loan asb jer la.. emas2 ko msk bahagian emas..

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG