17

Kelebihan OD ASB

Setelah hampir dua tahun guna OD ASB, dari pengalaman aku sendiri OD nie memang sangat membantu dalam urusan pengurusan kewangan .Duit gaji bulanan ke akaun OD .Pendapatan internet dari paypal pun masukkan direct ke akaun OD.Secara tak langsung dapat menjimatkan caj akaun OD ni.Buat masa ni belum lagi nak merempit lagi, sebab tujuan asalnya nak dapatkan feel guna OD ASB nie dulu sebelum melangkah lebih advance.Nak tengok caj bulanan yg bank akan kenakan.Tahun ni target nak merempit untuk memaksimum ASB yang ada.

Macamana nak maksimumkan ASB ? Teknik memaksimumkan ASB adalah dengan menggunakan menggabungkan OD ASB dengan Pinjaman ASB.OD ASB akan digunakan untuk modal installment bulanan pinjaman ASB.Lepas tahun ke-2 guna dividen tahun pertama untuk bayar installment tahun-tahun seterusnya.Ade yang dah tau dan ade gak yg lom tau.Yang belum tau kena lah belajar dulu.Jangan main terjah beb.Silap terjah masuk gaung.

Teknik ni memang dah lama diketahui, masa belajar pasal OD ASB dengan Cikgu Ahmad lagi.Cuma kena lebih berhati-hati dalam setiap tindakan.Yer la lain org lain profil risiko masing-masing.Kita tak boleh nak ikut org lain sembrono jer.Tengok kemampuan dan ilmu yang kita ada juga.Walaupun OD ASB ini adalah salah satu alat didalam perancangan kewangan kita.Banyak lagi cara untuk memaksimumkan simpanan kita.Yang penting kita faham ape yg kita nak capai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: Financial Planning, News, OD ASB, Overdraft Tags: , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

17 Responses to "Kelebihan OD ASB"

  1. 2bz4money says:

    Jgn jadi mcm follower jer disebabkan nak rasa teruja ada akaun ODASB; atas dasar janji anda tanpa mempunyai objektif pelaburan. Ini akan menghumbankan diri anda ke kancah Bad Debts.

    Terdapat sunk cost apabila membuka akaun ODASB; cthnya Dgn Cimb; kos proses RM162.15 dan kos tukar cert RM10, lain2 kos spt parkir dan opportunity cost RM?. Total RM172.15.

    Kunci Good Debts penggunaan ODASB adalah melabur ditempat yg lebih tinggi keuntungannya dari kos faedah OD..
    .-= 2bz4money´s last blog ..Inflasi Naik.. Utiliti Naik? =-.

  2. dynn says:

    betul kena ade perancangan yg betul..sebab tu saya slow2 untuk dapatkan feeling dan kos-kos yg terlibat…jadi mudah untuk rancangan seterusnya.
    .-= dynn´s last blog ..Kelebihan OD ASB =-.

  3. ariff says:

    kurang faham macam mana od asb ni. ada mana2 boleh baca tak?
    .-= ariff´s last blog ..Innity is the New Nuffnang? =-.

  4. nsmn1301 says:

    salam… nak tanya,OD ASB tu apa???

  5. jebat cute says:

    od asb agaknya duit dari overdraf tu korang topup semula ke asb….dividen asb nanti korang topup od semula, pusing2 kan duit, tp makesure simpanan dalam asb ditambah setiap bulan… bagi beranak duit tuh… mcm tu kot … kalo salah tolong betulkan….
    .-= jebat cute´s last blog ..2010 FIFA World Cup South Africa =-.

  6. kudeent says:

    untuk makluman semua, ODASB telah dibekukan oleh PNB sehingga bila? tak tau le….

  7. cesc says:

    salam…. Apa yg aku paham.. Odasb kita deal dgn bank apa kena mengena dgn pnb. Kita cuma deal dgn pnb bila kita convert duit dr buku ke sijil.. Lepas dpt sijil kita dptkan od dgn bank pulak…..

  8. atifjeelan says:

    nak tanya. OD kalau dah nazak nak buat mcm mana?

  9. Lin says:

    Salam Kengkawan..As at 25.Feb.2011, syarat utk OD ASB, hanya dibenarkan utk syarikat milikan tunggal..selain dr tu, pihak bank juga nk sijil asal SSM dan Lesen Perniagaan PNT..syarat2 ni PNB nk arahkan bank..Jumlah minimum utk buka Acc OD ni RM30K..RHB bg payout paling tgi 95%..

  10. 2bz4money says:

    ODASB adalah one stop center utk parking dana. yg bestnya aku guna utk masuk IPO..kena pandai main cashflow.
    2bz4money´s last blog post ..Duit- Duit- Duit

  11. gurucyber says:

    mmg bagus OD ni.. sekurang-kurangnya kita ada dana cepat nak maksimumkan simpanan dalam ASB …

  12. Suriaf says:

    So utk personal mmg x boleh buat r walaupon Ada saving 30 k?

    • admin says:

      kenapa buat under enterprise

      • Suriaf says:

        Sy nak tanya lin ckp nak apply OD Kena ada syarikat milikan tunggal… So mcm mana klu sy nak buka akaun OD tapi xde syarikat…boleh ke? Lagi satu dia ckp walaupun da ada syarikat kna ada 30k dalam saving br boleh apply.. Tp klu ada 30k xde syarikat boleh jugak ke apply OD?

  13. Suriaf says:

    Admin: what u mean under enterprise?

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG