3

Google Page Rank – Adakah masih relevan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Semenjak Google kemaskini Page Rank (PR) minggu lepas ramai antara blogger-blogger yang update PR blog mereka diblog masing-masing.Ada yang bergitu happy sebab naik dari PR0 ke PR yg bernombor lakan.Especially kalau yang dapat PR3 keatas tuh.Ada yang kata tak sangka boleh dapat PR sedangkan blog cabuk jer dan ada juga kata tak sia-sia usaha yang dibuat selama ini bagi menaikkan PR blog masing-masing.Jadi tahniah kepada blog yang PR nya naik.Tapi buat mereka yg PR blog tak naik anda jangan la risau sangat.

Apa ada pada Rage Rank?Adakah masih relevan Page Rank ni?

Pada pendapat saya atas kajian site-site yg saya miliki, PR sekarang bukan lagi faktor utama dalam menentukan kedudukan kita dimuka pertama dienjin pencari utama seperti Google.Kalau dulu mungkin saya boleh katakan yer.Sebab saya sendiri pun dulu-dulu agak gila dengan PR ni.Sampai sanggup beli link pada site-site yg mempunyai PR yang tinggi especially PR5 keatas semata-mata untuk dapatkan PR yg tinggi untuk update yang akan datang.Saya sendiri pun menjual link-link pada PR site saya yg tinggi.Time tu jual link untuk PR memang masyuk dan merupakan salah satu income.

Tapi semenjak dua menjak ni PR tak berapa banyak membantu untuk meletakkan blog atau site-site di muka pertama enjin pencari melainkan kalau PR5 keatas mungkin lah membantu sedikit.Bila blog atau site kita berada jauh dari muka surat pertama, maka trafik pun tak berapa masuk.Secara tak langsung earning pun jatuh.

Jadi apa yang penting teruskan buat posting secara biasa.Lagi kerap buat posting lagi bagus especially posting yg menarik menyebabkan kita akan pengunjung akan datang semula.

Kepada yg dapat PR tinggi tu tahniah.Tu kire bonus lah.Cuma nak maintain berada pada PR yg tinggi tu agak challenge sikit.

Mungkin ada yang tak bersependapat dengan saya…tu tak pe.Apa yg saya share adalah dari kes study site-site yang saya miliki.

p/s : Saya ada create satu site, baru berusia sebulan lebih tapi dapat PR4 bila Google update PR baru-baru ni.Pelik juga sebenarnya… posting tak banyak tapi boleh dapat PR4.Tapi tak beri banyak makna sebab trafik tak banyak masuk.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Filed in: SEO, Umum

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

3 Responses to "Google Page Rank – Adakah masih relevan?"

  1. Ali ridha says:

    usia sebulan tiada masalah nak dapat pr.
    sedang ada laman boleh dapat pr5 dalam
    masa hanya sebulan.kualiti kot ni.hehe..
    Ali ridha´s last blog post ..Aku seorang blogger

  2. dynn says:

    nasib2 jer kot bro..
    dynn´s last blog post ..Saham IPO Bumi Armada dibuka

  3. titan says:

    bagi aku, penting kalau kita nak buat duit dengan blog. Tapi kalau jenis tak kesah..ada pagerank ke tak..alexa tinggi ke tak..takde masalah benda-benda ni..
    titan´s last blog post ..Komisen ke 42 dari Text Link Ads

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG