0

Etika dalam berblog

Sebagaimana yang kita lihat ketika ini, pelbagai jenis blog wujud bagaikan tumbuh mcm cendawan.Bermacam-macam jenis blog kalau kita boleh lihat ketika ini.Ada yang blog pasal politik, kewangan,pengalaman hidup, bisnes dan macam-macam lagi.

Apakah tujuan ramai yang memiliki blog? Mungkin dengan menggunakan blog mereka dapat meluahkan perasaan , berkongsi maklumat,meluaskan perniagaan dan ada juga bloggers yg tidak beretika yang cuba merosakkan dunia blogger dengan membuat cerita-cerita fitnah dengan tidak ada bukti yg sahih.

Malah ada blogger yang mengutuk orang itu,mengutuk orang ini seolah-olah dia sahaja yang betul.Adakah ini pegangan seorang blogger yang beretika? Yang paling terkilan adalah jika apabila blogger tersebut adalah seorang Muslim dan adakah tindakan ini dihalalkan oleh agama? Apa akan jadi sekiranya ada org lain yang mempercayai fitnah-fitnah tersebut dan disebar kepada orang lain? Tidak takutkah kita pada kemudian hari? fikir-fikirkanlah.

Etika berblog mahupun etika kewartawan, maklumat yang hendak disampaikan mestilah benar, sahih dan boleh dipercayai .

Jadi gunakanlah blog sebagai medium untuk kita menyebarkan maklumat dengan penuh tanggungjawab dan beretika supaya ianya dapat dimanfaatkan oleh pembaca blog itu sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Filed in: Hartanah, News, Umum

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

NAK BUAT DUIT DISHOPEE?>>JOM KLIK SINI<<