9

Tips cara turunkan berat badan

Nak turunkan berat badan atau kuruskan badan dengan cepat? Ya, sape yg tak nak kuruskan dgn cepatkan? Semua nak cepat.Bila berat yg berlebihan kita akan mudah berasa malu, rendah diri, senang dapat penyakit, susah nak dapat pasangan dan macam-macam lagi.

Sebenarnya cara menguruskan berat badan atau nak turunkan berat badan memerlukan motivasi dan displin yg tinggi dan betul.Daripada pengamatan saya nak turunkan berat badan ni senang tapi nak maintain berat berat yg ideal tu yg susah.Jadi cara-cara kuruskan badan yg betul adalah makan bila perlu dan berhenti makan bila dah kenyang.Satu lagi makan makanan yg berkhasiat contoh lebihkan makan sayur-sayuran,buah-buahan dan sederhana . Lagi satu makan sebelum tidur malam.Elak makan hampir-hampir nak tidur.Paling bagus makan time petang atau lepas maghrib macam time makan kat asrama.

Jangan lupa buat excercise sikit.Hujung minggu pergi jogging.Kalau susah sangat beli jer equipment kat kedai fitness tuh.Sambil tengok tv boleh buat exercise tanpa keluar rumah.Tapi nak kena spend duit sikit la kan.

Minum air kosong banyak sebab air kosong dapatkan membuang sisa-sisa toksik dalam badan.Pada masa yg sama dapat mengisi perut kita supaya perut tidak kosong.

Ada diantara kita ada yg buat diet yg salah konon nak kurus dengan cepat.Tak makan pagi atau tak makan tengahari .Cara nak kuruskan badan macam ni tak betul.Silap2 boleh jadi gastrik la pulak nanti atau datang penyakit lain.Makan pagi, tengahari tu perlu cuma kena control volume kita makan tuh.Saya ada sorang kawan dia punya diet makan nangka jer.Pelikkan? Tapi ni kisah benar.Bukan saja nak reka-reka cerita.Setahu saya kalau makan nangka time perut kosong boleh sakit perut sebab angin tapi minah ni relaks jer.Tapi akhirnya dia dapat satu simptom penyakit yg terlalu kurus.Aku tak tau apa nama dia.Jadi kalau nak  diet ikut program diet yg betul.Sebab kalau salah berdiet kengkadang boleh jadi penyakit la pulak. Contoh kalau kurang pengambilan gula boleh jadi pitam.

Jadi kalau ada kawan2 yang nak berdiet ikut diet cara yang betul dan sihat.Yang penting sekali konsisten.Nak kuruskan badan ni senang tapi nak maintain tu yg biasanya susah.

Panduan Kurangkan Berat Badan 5kg dalam 5 Minggu Oleh Kevin Zahri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: News, Umum Tags: , , , , , , , ,

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

9 Responses to "Tips cara turunkan berat badan"

  1. 2bz4money says:

    Aku amik sarapan pagi nasi lemak + milo, tengahari air kosong, ptg pulak jln2 kat taman rumah ke arah kurangkan berat badan.
    2bz4money´s last blog post ..Money Men

  2. daus says:

    wah, tips yang bagus untuk orang-orang berisi diluar sana..

    tapi bagaimana pula nak jadi gemuk ya?
    daus´s last blog post ..Dina Feat Zizan Rajalawak Selamat Tinggal

  3. p@kcikLie says:

    yeszz..janji sihat kena jaga kesihatan selalu…izin share nanti..
    p@kcikLie´s last blog post ..Anak Saudaraku seorang LELAKI !

  4. milo says:

    betul tuh betul…

  5. diet says:

    Setuju! Kena psyho diri lebih sikit kalau nak cepat kurus. Nak kurus nak kurus. Tapi, diri duk melantak makanan bagai nak rak. Macam mana la nak kurus kalau macam tu? Nak kurus.. 1. Jaga makan 2. Buat aktiviti fizikal. Insya Allah.. Buat sikit-sikit, lama-lama lemak pun hilang 🙂

  6. aza says:

    nice blog..jom kongsi rahsia senang kurus @ http://azaideris.blogspot.com/
    have a nice day..:)

  7. sha says:

    salam semua,
     
    saya mempunyai plan pemakanan untuk membantu penurunan berat badan mengikut kemampuan masing-masing..sila hubungi saya untuk maklumat selanjutnya…
     
    ina-016-2885776
    email.shasha0376@gmail.com

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG