5

Apa itu unit amanah?

Apa itu Unit Amanah?

Unit trust atau unit amanah adalah pelaburan secara kolektif oleh para pelabur yang mempunyai objektif yang sama supaya mengumpulkan simpanan mereka dan dilaburkan dalam portfolio sekuriti atau aset lain yg diuruskan oleh pengurus pelaburan profesional. Pelabur didalam Unit Amanah tidak membeli saham/sekuriti dalam portfolio secara langsung.

Pemilikan pelabur didalam pelaburan unit amanah ini akan diberi didalam bentuk "unit".Oleh itu setiap pelabur dipanggil sebagai "Pemegang Unit" Duit semua pelabur akan dilaburkan ke sekuriti pelaburan mengikut pemilihan kelas unit amanah dilaburkan.Terdapat risiko yang perlu diketahui oleh pelabur dalam membuat pelaburan mereka.

Setiap kelas unit amanah mempunyai risiko tersendiri.Kebiasaanya pelaburan yg mempunyai risiko tinggi, mempunyai pulangan yang tinggi.Dan sebaliknya,pelaburan yg mempunyai risiko rendah, mempunyai pulangan yg rendah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian Kata Kunci:

Filed in: News, Unit Trust Tags: ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

5 Responses to "Apa itu unit amanah?"

  1. 2bz4money says:

    Berhati2 dgn pelbagai kos yg dikenakan..Suggested further readings spt fundsupermart, fundprice, publicmutual..

  2. Opin says:

    Saya tidak memahami bagaimana unit amanah mendatangkan keuntungan kepada pelabur.Keduanya, adakah tempoh matang dalam unit amanah yang pendek (1 bulan, 2 bulan, 3 bulan….)

  3. Oh, seperti itu yah. Baru mengerti sekarang. Thanks untuk definisinya.
    Minyak Zaitun´s last blog post ..Manfaat Minyak Zaitun untuk Ibu Hamil

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

NAK BUAT DUIT DISHOPEE?>>JOM KLIK SINI<<