2

5 Kesilapan Pembeli Baru Dalam Pembelian Rumah Subsale

Berkenaan dengan beli rumah subsale yang saya telah sharekan sebelum ini dalam entri Dah Booking dan sign S&P Tapi Owner Cancel banyak perkara yang perlu diambil kira sebelum membuat pembelian atau pelaburan terutama bagi yg mereka yang baru.

pening-kepala

Berikut adalah ringkasan apa yang boleh dipelajari dari masalah dari komen yang diterima dalam entri tersebut :

1. Tidak periksa kelayakan pinjaman dari bank bagi memastikan anda layak untuk membeli rumah.

2. Sign S&P sebelum mendapat kelulusan pinjaman.

3. Tidak membuat kajian mendalam rumah yang hendak dibeli.Ini menyebabkan pembeli cuba untuk batalkan pembelian tersebut sedangkan proses pembelian telah menghampiri fasa terakhir.Ini boleh menyebabkan kerugian atas 10% deposit yang telah dibayar kepada penjual.

4. Tidak mengetahui proses sebenar pembelian rumah terutama rumah subsale yang agak rumit sedikit kalau compare dengan rumah baru yg dibeli dari pemaju.

5. Tidak mendapatkan dokumen pemilikan rumah yang nak dibeli untuk memastikan penjual adalah pemilik yang sebenar.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Filed in: Umum

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

2 Responses to "5 Kesilapan Pembeli Baru Dalam Pembelian Rumah Subsale"

  1. semasa proses aku hendak beli rumah pertama hari tu pun pening jugak..kena banyak tanya orang sebab banyak tak faham
    blogger lelaki´s last blog post ..Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan

  2. jaymiee says:

    pengalaman beli rumah ada sekali itupun dah lama seingat aku tahun 2006….lepas tu pemaju cabut lari nasib baik deposit rm500 jer….nasib baik ada rumah pusaka..haha..tinggallah kat sini dulu….
    jaymiee´s last blog post ..Kad Prabayar Shell EasiGO American Express.

Leave a Reply

Submit Comment

CommentLuv badge

Teknik Jana Untung 40% Dari ASB DOWNLOAD SINI SEKARANG